Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Бях на половин секунда зад Фернандо 100 метра преди завоя и...

Ръсел: Бях на половин секунда зад Фернандо 100 метра преди завоя и изведнъж се залепих за скоростната му кутия

5993
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел катастрофира тежко в самия край на Гран при на Австралия. Той се опитваше да догони Фернандо Алонсо в борба за шестото място в третия кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2024. Битката приключи със сериозния инцидент на Ръсел, който изгуби контрол върху колата си, удари се в предпазни бариери, болидът отскочи, преобърна се и падна по средата на пистата. Ръсел паникьосано се развика по радиото да спрат състезанието, защото е директно на трасето. Надпреварата приключи при виртуална кола за сигурност.

„Аз излетях от пистата, това си е моя грешка. Обаче бях на половин секунда зад Фернандо 100 метра преди завоя и изведнъж го приближих много рязко. Залепих се за скоростната му кутия. Не знам дали е имал проблем или не“, каза Ръсел, след като се прибра в падока

И двамата с Ръсел бяха извикани при стюардите за разглеждане на случая. Според първоначалната информация има данни, че Алонсо на два пъти е натискал спирачките при приближаването към шести завой.

„Отиваме при стюардите сега. Беше странно стечение на обстоятелствата. В момента не мога да кажа друго, трябва да прегледам информацията. Просто съм разочарован, че състезанието ми приключи по този начин“, допълни Ръсел.

На настояването дали Алонсо не е спрял по-рано от необходимото англичанинът уж отказа да навлиза в подробности, но разяснението му бе доста детайлно.

„Е, то се вижда, че спира 100 метра преди завоя, после натиска пак газта и взима кривата нормално. Няма обаче да го обвинявам в нещо преди да съм видял всички данни.“

„В продължение на доста обиколки бях точно зад него – на около половин секунда. И изведнъж намали много драматично. Не го очаквах, изненада ме. Това зависи от мен, но е интересно, че ни извикаха при стюардите“, каза Ръсел.

Алонсо заяви в първия си коментар, че е бил съсредоточен върху случващото се пред, а не зад него.

„Знаех, че Ръсел е там и е на DRS дистанция от 5-6 тура. Беше много близо и аз правех квалификационни обиколки, за да извлека максимума от темпото. През последните 15 тура обаче имах някакъв проблем с батерията“, добави пилотът на Астън Мартин.

Двамата пилоти бяха при стюардите в продължение на близо час. Обикновено рейс контролът изслушва състезателите, прослушва радио комуникацията и разглежда данните от карането им.