Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Макс може да си вземе почивка през 2026 г.

Ръсел: Макс може да си вземе почивка през 2026 г.

2635
0
Джордж Ръсел и Макс Верстапен
Джордж Ръсел и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Джордж Ръсел коментира възможността Макс Верстапен да се присъедини към Мерцедес. Британецът заяви, че не се притеснява да бъде заедно с нидерландеца в един отбор. Ръсел също така няма да се изненада, ако Верстапен си вземе година през сезон 2026, за да прецени къде да продължи кариерата си.

Верстапен има договор с Ред Бул до края на 2028 г. Така той е обвързан с екипа и през първите три кампании, в които ще се използват новите задвижващи системи. Но от друга страна, Верстапен сигурно има клауза, която му позволява да си тръгне по-рано

Верстапен е свързван с Мерцедес от няколко месеца. Според някои предположения, 26-годишният пилот може да се премести в Бракли още през 2025-та. Самият Верстапен обаче категорично отхвърли тези спекулации.

Верстапен може да се премести в Мерцедес след 2026 г. Тогава в спорта ще има нови технически правила за силовите агрегати. Следващите двигатели ще бъдат с по-голяма електрическа част, която ще осигурява близо половина от общата мощност. Освен това, в тези двигатели няма да има компонента MGU-H.

През 2026 г. ще има шест производителя на задвижващи системи- Мерцедес, Ферари, Алпин-Рено и Хонда. Към тях ще се присъединят Ауди и Форд. Германският производител закупи Заубер и ще се появи на решетката като Ауди F1 Тийм. Същевременно Форд работи с Ред Бул по новата задвижваща система в Милтън Кийнс.

Бъдещето на Верстапен в Ред Бул ще зависи изцяло от представянето през 2026 г. Ако отборът от Милтън Кийнс не разполага със силна задвижваща система, шансовете Верстапен да си тръгне стават много големи. Това в крайна сметка може да го отведе в Мерцедес, където евентуално да си партнира с Ръсел.

Ръсел коментира възможността Верстапен да премине в Мерцедес. Еднократният победител в F1 няма да се притеснява да бъде в един тим с нидерландеца. Ръсел обаче посочи, че Макс може да си вземе година почивка, преди да реши бъдещето си в спорта

„Не бих се притеснил да бъда съотборник с Верстапен. Не бих се притеснил ако той се присъедини към нас в бъдеще“, сподели Ръсел.

„Имах най-голямото предизвикателство да се присъединя към Мерцедес и да се състезавам срещу най-великия пилот на всички времена статистически. Не се притеснявах да се изправя срещу него в квалификациите и в състезанията. Това е всичко, което мога да направя.“

„Макс може да си вземе почивка през 2026 г. После ще види кой е най-добрият отбор. Изобщо няма да се учудя, ако го направи. Не забравяйте, че сезон 2026 е лотария. На практика наистина не знаем какво ще се случи“, добави пилотът на Мерцедес.

Ръсел има договор с Мерцедес до края на 2025 г. Британецът ясно заяви, че иска да стане световен шампион и би искал да го направи именно с Мерцедес.

„Аз съм лоялен човек. Мерцедес ми даде възможност да карам за тях. Аз  искам да бъда световен шампион. В момента обаче това е невъзможно. Но преди една година Макларън бяха най-бавният отбор, а сега са сред най-бързите“, завърши Джордж Ръсел.

Междувременно Верстапен каза, че се надява да завърши кариерата си в Ред Бул и да спечели още титли с тима.

„Би било невероятно да завърша кариерата си в Ред Бул. Всички тези години, през които останах в този отбор, бяха невероятни.“

„Аз съм доста лоялен човек . Това е нещо, което означава много за мен. Това е нещо, което изисквам от отбора и досега винаги е било чудесно Искам да запазя всичко това за дълго време“, заяви Верстапен.