Начало Избрани Ръсел настоява за промяна на първия шикан на Монца

Ръсел настоява за промяна на първия шикан на Монца

979
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел настоява за промяна на първия шикан на Монца и зоната за сигурност около него. Пилотът на Мерцедес вярва, че трябва да се вземат по-сериозни мерки в този участък на трасето, за да не се допуска състезателите да правят злоупотреби и да печелят нечестно предимство.

Комплексът от завои 1 и 2 на Монца носи името „Варианте Ретифило“ и се използва от 2000 г. насам. Този шикан е разположен след дългата старт-финална права. Той има за цел да намали скоростта на автомобилите преди завоя „Курва Гранде“.

През последните години възникнаха много спорове за това дали пилотите правят постоянни опити да пресекат шикана в опит да спечелят предимство. Този сезон не бе изключение. Имаше немалко случаи, в които даден състезател мина напряко, докато води битка със своя съперник

Ръсел водеше битка със Серхио Перес по време на Гран при на Италия. По-късно той направи питстоп и се върна точно пред Естебан Окон. Състезателят на Мерцедес също мина напряко през шикана и не върна позицията на своя съперник от Алпин. Затова Ръсел получи 5-секундно наказание. Това обаче не се отрази на неговия резултат в крайното класиране за Гран при на Италия– пето място.

„Знаех, че трябва да натисна максимално в последната обиколка преди спирането. Излязох от бокса точно до Окон“, сподели Ръсел.

„Знаех, че ако изостана от него, шансът ми да изпреваря момчетата отпред ще изчезне. Затова много агресивно в завой №1, знаейки, че има известен риск да пропусна завоя. Това в крайна сметка се случи“, продължи пилотът на Мерцедес. „В Монца е малко жалко, защото там винаги има възможност да се измъкнеш от този шикан. Това дава възможност на водачите да пропуснат завоя, особено когато се борят с някой друг автомобил. Затова вероятно бих искал да видя известна промяна на този завой в бъдеще“, каза още Ръсел.

Пилотът на Мерцедес бе изненадан от това колко много време е задържал зад себе си Серхио Перес.

„Бях изненадан колко време отне на Чеко да мине пред мен. Той разполагаше с автомобил, който беше толкова бърз във високоскоростните завои. Видяхме го в събота. Вероятно това е фактор за по-доброто разграждане на гумите при Ред Бул в сравнение с останалите. Но бях доста доволен, че го задържах толкова дълго и се чувствах добре и уверено при спирането в завой №1.“

Ръсел също така каза, че би се наслаждавал повече на тази битка, ако е разполагал с по-бърза кола.

„Всяка битка е приятна, но определено е по-приятно, когато си атакуващ и си в по-бърз автомобил, отколкото защитаващ в по-бавен автомобил!“, каза Ръсел.

„Знаеш, че трябва наистина да се справиш със спирането и с всеки завой. Ако не го направиш, те просто ще те изпреварят. Има нещо удовлетворяващо, особено когато успеете да задържите автомобил толкова дълго време. Ще приема положително това, че в тези обиколки нямаше грешки от моя страна. Но за съжаление темпото просто не беше на нужното ниво“, завърши звездата на Мерцедес.