Начало Избрани Ръсел: Повторното участие на Алисън в проекта за F1 е от огромна...

Ръсел: Повторното участие на Алисън в проекта за F1 е от огромна полза за нас

119
0
Джеймс Алисън
Джеймс Алисън, снимка ATP

Джордж Ръсел се изказа в подкрепа на техническия директор на Мерцедес Джеймс Алисън. Двукратният победител в F1 е категоричен, че повторното участие на британския инженер в отбора е от „огромна полза“ и е основната причина за напредъка през последните месеци.

Алисън беше една от ключовите фигури за успеха на Мерцедес в периода 2017-2021 г. Опитният британски инженер се присъедини към тима от Бракли в началото на 2017 г. Преди това той работеше в отбори като Бенетон, Рено, Лотус и Ферари

В средата на 2021 г. Алисън се оттегли от ежедневните си технически отговорности и насочи вниманието си към проекти извън F1. На негово място застана Майк Елиът. Под ръководството на Елиът Мерцедес спечели осми пореден шампионат при конструкторите. Въпреки това тимът претърпя огромен спад след влизане на новите правила през 2022 г.

Въвеждането на автомобилите с граунд ефект създадоха огромни главоболия за Мерцедес. Първоначално тимът от Бракли заложи на агресивна концепция, която не проработи според очакванията. Мерцедес също така се бореше със сериозно подскачане и непредвидимост на своите болиди.

Проблемите на Мерцедес позволиха на Ред Бул да се върне на върха. Тимът от Милтън Кийнс наложи доминацията си през последните две кампании. В същото време Мерцедес спечели една победа в този период, дело на Джордж Ръсел в Гран при на Сао Пауло.

В началото на 2023 г. Мерцедес направи сериозно преструктуриране на инженерния си отдел. Германският производител върна Алисън начело на проекта за F1 и премести Елиът в друг отдел. Малко по-късно последният напусна отбора и в момента не работи в F1.

В началото на годината Алисън подписа нов договор с Мерцедес. Така той ще остане част от тима за още няколко години.

Тази година Мерцедес постигна сериозен напредък. Германският производител спечели три състезания в края на първата половина от кампанията и се доближи до третото място при конструкторите. Голяма част от този успех се дължи на Алисън и неговия екип, които продължават да работят неуморно, за да подобрят F1 W15.

Междувременно Ръсел подчерта значението на завръщането на Алисън. Британецът отдаде голяма част от последните успехи на отбора на неговите качества.

„Повторното участие на Алисън в проекта за F1 е от огромна полза за нас“, обясни Ръсел.  „Винаги сме разполагали с таланти в отбора. Въпреки това наличието на ясно ръководство и ясна насока за максимално използване на таланта на дизайнерите и аеродинамиците беше жизненоважно.“

Техническата експертиза и опитът на Алисън внесоха нов фокус и яснота в инженерния екип на Мерцедес. Способността му да ръководи екипа и да обедини отделите за дизайн и аеродинамика позволи на инженерите да успеят да намерят правилната посока за развитие и да се справят с някои от хроничните проблеми на тима

„Опитът, който той има, също е огромен. Затова мисля, че това беше важен фактор за развитието ни“, добави Ръсел.

Двукратният победител в F1 коментира проблемите на Ред Бул, както и огромната крачка напред, направена от Макларън.

„Повишението в представянето на нас и Макларън определено беше доста приятна изненада, а може би и малко преувеличено заради проблемите на Ред Бул“, отбеляза Ръсел.

„Мисля, че ние се придвижихме напред, а те се върнаха назад. Това е голям обрат. Разбира се, в един нормален сезон един пилот и отбор не трябва да печелят всяко състезание. Говорим за краха на Ред Бул, но такива неща се случват в един нормален сезон“, заключи пилотът на Мерцедес.