Начало Автомобили Расте интересът на автопроизводителите към нискобюджетни модели

Расте интересът на автопроизводителите към нискобюджетни модели

39
0
Logo,Volkswagen

Желанието на Volkswagen за нов малък модел и плановете на Nissan да продава Datsun-и за 2300 евро подчертават растящия интерес на автомобилните производители към по-евтини коли, обобщава някои от последните тенденции в автомобилния свят Аутомотив Нюз Европа. Идеята е да се предлагат по-достъпни автомобили на бързорастящите пазари, за да се компенсират грижите на Стария континент и в Япония.

Според публикацията вдъхновението за развитие в тази посока идва от Dacia на Renault. Според анализатора на IHS Automotive Кристоф Щюрмер автопроизводителите нямат друг избор, ако искат да оцелеят. Той очаква пазарът да нарасне до 3,4 млн. коли до 2015 г.:

– По-голямата част от този растеж ще е свързан с достъпни возила, насочени към нови потребители. Сега, с влизането на Volkswagen, смятам, че всички ще увеличат усилията си.

Volkswagen планират кола на стойност от около 5000 евро за новите пазари, сподели шефът на отдела за развитие в концерна Улрих Хакенберг пред списание Ауто Мотор унд Шпорт през 2012 г.

Има сегмент между 5000 и 7000 евро, което е истинско предизвикателство. Трябва обаче да се прегледа наистина внимателно какво може да се премахне. Тези автомобили обаче няма да бъдат продавани като Volkswagen-и, а по-скоро като отделна марка – допълни той.

VW все още няма официално решение дали да стартира такъв проект. Ако все пак то бъде взето, брандът няма да бъде представен преди 2016 г. Твърди се, че ще е основно за развиващите се пазари, въпреки че не се изключват и продажби в Европа.

Щюрмер пък посочва и друг сериозен риск – пазарът за автомобили втора ръка. Той смята, че никак няма да е лесно да се предложи продукт на такава ниска стойност при наличните вече употребявани коли.

Новата линия на Datsun пък ще бъде представена през 2014 г., при това на пазарите, където се очакват най-високи продажби – Русия, Индия, Индонезия. Целта е автомобилите да са съобразени изцяло със специфичните нужди на потребителите там. Datsun ще работят в близко сътрудничество с Dacia, а освен това ще има обща платформа с Лада Калина, след като Renault Nissan поеха контрола над АвтоВАЗ. Успехът на Dacia пък доказва, че нискобюджетните модели могат да носят печалби.