Начало MotoGP News Разгатлиоглу няма да се прехвърля в MotoGP догодина

Разгатлиоглу няма да се прехвърля в MotoGP догодина

74
0
Топрак Разгатлиоглу
Топрак Разгатлиоглу, снимка БМВ

Топрак Разгатлиоглу няма да се прехвърля в MotoGP догодина. Това заяви неговият мениджър Кенан Софоглу. Според неговите думи, турският състезател ще остане част от WSBK и БМВ и през сезон 2025. Софоглу обаче не изключи възможността за участие в MotoGP от 2026 г. нататък.

Разгатлиоглу е една от най-големите звезди в световния Супербайк шампионат (WSBK). 28-годишният пилот е титуляр в WSBK от 2018 г. до момента. През годините Разгатлиоглу караше мотори на Кавазаки и Ямаха. Най-големият му успех е през сезон 2021, когато стана световен шампион и детронира Джонатан Рей.

В края на юни се появиха спекулации, че Разгатлиоглу може да се прехвърли в MotoGP догодина. Турчинът беше свързван с заводския отбор на Хонда, както и тези на Прамак и VR46. Но до момента нито един екип от шампионата не потвърди официално, че проявява интерес към Разгатлиоглу

Тази година Разгатлиоглу кара за заводския отбор на БМВ в WSBK. 27-годишният пилот води в шампионата след първите четири кръга. В средата на юни той записа хеттрик на пистата Мизано и се утвърди като най-сериозният претендент за световната титла.

По-рано тази седмица Кенан Софоглу отговори на спекулациите за преминаване в MotoGP. Бившият мотоциклетен състезател заяви, че неговият сънародник и клиент няма да отива в този шампионат догодина. Софоглу също така гарантира, че ще бъде изпълнен договорът с БМВ, който е до края на 2025 г.

„Вече сме направили няколко плана за 2025 г. и градим всичко около Топрак. Искаме да сме сигурни, че той е щастлив. Няма да е добре да се откажем от това. Ето защо с решихме, че той ще остане на 100% в световния шампионат на Супербайк през следващия сезон. Това вече е ясно. Много сме щастливи да продължим това сътрудничество“, каза Софоглу пред Speedweek.

Софуоглу също така подчерта, че преминаване в MotoGP няма да е възможно през 2025 г. Той подчерта, че целта им е да приключат отношенията си с БМВ при добри условия

„Разбира се, Топрак иска да отиде в MotoGP, но това няма да е възможно преди 2026 г. Никога не сме приключвали отношенията си с производител при лоши условия. Имаме история с Кавазаки и тя завърши добре. Същото се отнася и за Ямаха. Същото ще бъде и с БМВ. Има интерес от страна на отборите от MotoGP към Топрак за 2026 г. Нека първо да видим как ще се развият нещата през този и следващия сезон, след което ще говорим за бъдещето. Дотогава ще продължим пътя си заедно с БМВ“, завърши мениджърът на Разгатлиоглу.

Това не е първият случай, в който Разгатлиоглу е свързван с MotoGP. Миналата година той беше спряган за пилот на Ямаха. Турчинът дори направи няколко теста с мотора на японците в световния шампионат. От Ямаха обаче решиха да не залагат на Разгатлиоглу. Това ядоса самия пилот и бе една от причините да реши да отиде в БМВ

Разгатлиоглу може да влезе в MotoGP с БМВ. Германският производител проявява сериозен интерес към шампионата и не изключи да се включи в бъдеще. Едно потенциално участие на БМВ в MotoGP едва ли ще се случи преди влизането на новите технически правила през 2027 г.