Начало Moto News Разгатлиоглу: Повече няма да карам с №1, дори и да защитя титлата...

Разгатлиоглу: Повече няма да карам с №1, дори и да защитя титлата си

161
0
Топрак Разгатлиоглу, Ямаха
Топрак Разгатлиоглу, снимка Ямаха

Световният шампион в WSBK Топрак Разгатлиголу няма повече да използва №1 на своя мотоциклет, дори и да защити своята титла. Пилотът на Ямаха детронира дългогодишния шампион в WSBK Джонатан Рей в края на миналата година. След това реши да използва цифрата 1 на своя мотоциклет през сезон 2022.

Разгатлиоглу имаше много трудности в първите няколко кръга на настоящата кампания. Състезателят на Ямаха редовно изоставаше от преките си съперници Джонатан Рей (Кавазаки) и Алваро Баутиста (Дукати). Първата му победа дойде едва в суперол състезанието на пистата Мизано.

След това Разгатлиоглу върна формата си от миналата година и записа требъл на пистата Донингтън парк и грабна още два успеха в Мост и Маникур. Благодарение на седемте победи от последните 9 старта, пилотът на Ямаха се доближи на 30 точки от Баутиста във временното класиране.

Турският състезател бе свързван с преминаване в MotoGP през следващата година. В крайна сметка той остана в WSBK тъй като Ямаха остана само с два мотора в кралския клас, карани от Куартараро и Морбидели. Разгатлиоглу направи първи тест с мотора на японците YZR-M1 на пистата Моторланд Арагон в началото на юни. Въпреки това той не смята, че слуховете за MotoGP са били главната причина за по-слабото му представяне в началната фаза на кампанията. Неговото предположение е, че носенето на №1 върху неговия мотор е оказало повече натиск от очакваното.

„Тази година почувствах голямо напрежение в първите състезания от сезона заради номера, който имам на обтекателя си“, сподели Разгатлиоглу.

„Реших да използвам номер 1 през този сезон. Отначало почувствах твърде голямо напрежение. Но след катастрофата в Асен [с Рей] забравих номера, който имах на обтекателя и просто мислех само за състезанието.

„Повече няма да карам с №1, дори и да защитя титлата си. Разбира се, това остава основната ми цел до края на годината.“

„Чувствам се много по-удобно с № 54. Всички знаете, че първият номер не е постоянен. От друга страна №54 е моето число, моят символ, който ме олицетворява.“

Преди Разгатлиоглу Реа носеше №1 откакто спечели първата си титла през 2015 г. Тази година британецът се върна към препрочитаното от него число 65.

Последният път, когато действащ шампион в сериите не използваше числото беше през сезон 2012. Тогава Карлос Чека реши отново да бъде с №7 на своя мотор, въпреки че спечели титлата година по-рано.