Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разкриха каква е клаузата на Перес, която може да доведе до уволнението...

Разкриха каква е клаузата на Перес, която може да доведе до уволнението му от Ред Бул

2599
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Клауза за представяне в договора на Серхио Перес може да доведе до уволнението на мексиканския пилот от Ред Бул по-малко от два месеца, след като подписа новия си контракт с тима от Милтън Кийнс. За този вариант се заговори от петък на пистата Силвърстоун. Твърди се, че първи кандидат за заместник на Перес в Ред Бул е Даниел Рикиардо.

Условието в договора на Перес е за разликата в неговите точки и тези на Макс Верстапен на определен етап от шампионата. До Гран при на Белгия мексиканският пилот трябва да е на не повече от 100 точки зад съотборника си. Има и клауза, според която Перес не може да е на повече от пет места зад Макс в генералното класиране

Информацията е на racingnews365.com.

Надпреварата на пистата Спа-Франкоршамп е в края на юли и е последната преди лятната пауза във Формула 1. Това означава, че Перес има три старта, за да си запази мястото – Гран при на Великобритания по-късно днес и надпреварите в Унгария и Белгия. Преди състезанието на пистата Силвърстоун мексиканският пилот е пети в генералното класиране на световния шампионат – зад съотборника си, Ландо Норис (Макларън) и пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Разликата между неговия актив и този на Верстапен е 119 точки: Перес има 118, Макс – 237.

Разликата между точките на Серхио и пилотите след него в основното подреждане – Оскар Пиастри (Макларън) и Джордж Ръсел (Мерцедес) пък е само 6 и 7 точки

Тоест още съперници могат да го прескочат ако представянето му в състезанията не се подобри. Това би активирало втората клауза за представяне – тази, която постановява колко места назад в класирането може да е Перес спрямо Верстапен.

Самият Перес твърди, че не се притеснява и че никой не е водил с него разговори по повод договора му. Той е убеден, че е в състояние да си върне добрата форма и търси решение как да стане това.

На фона на всичко това остава въпросът защо Рикиардо е пръв кандидат за заместник на Перес. Юки Цунода е протеже на Хонда, но изпълни поставените му задачи, включително този сезон. Въпреки това името на японеца дори не се споменава като възможен вариант за Ред Бул. Същевременно Ред Бул активира рано клаузата на Цунода, която го задържа във Виза РБ и за сезон 2025. Това се случи вследствие на интерес от страна на Ауди.