Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Различни стратегии очакват от Пирели в Белгия

Различни стратегии очакват от Пирели в Белгия

73
0

Различни стратегии по отношение на използването на гумите очакват от Пирели за предстоящата Гран при на Белгия. Това заяви спортният директор на компанията Марио Изола. На разположение на пилотите ще са типовете медиум, софт и суперсофт. Изборът е с една стъпка по-консервативен спрямо миналия сезон, когато налични бяха ултрасофт, суперсофт и софт.

Тази година продуктите на италианския доставчик като цяло са с по-меки смеси спрямо миналата. Което означава, че с бързите завои на Спа има предпоставка за сериозно износване и съответно повече спирания в бокса. Очакванията са за 1 или 2 стопа за смяна на гуми.

За водещите пилоти най-вероятна изглежда тактиката, при която ще се стартира със суперсофт и след това ще се премине към софт или медиум в зависимост от деградацията. Ако тя е по-висока от очакваното, може да се направи втори стоп за супермеки гуми.

За пилотите извън топ 10 на старта стратегията с един бокс изглежда лесно осъществима – потегляне със софт и смяна към медиум преди средата на дистанцията. Ако обаче по време на надпреварата вали всички тези сметки ще се объркат. А там времето винаги бързо се променя и е трудно предвидимо.

По правилник пилотите трябва да заделят по един комплект суперсофт за 3-ата част на квалификацията и по 1 софт и медиум за състезанието, като само единият от двата е задължителен за използване. Минималното задължително налягане на предните гуми трябва да е 24.0 psi, а на задните 22.0 psi.

Изборът на типове гуми на всички пилоти можете да видите на графиката вдясно: