Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул начело в първата свободна тренировка в Индия

Ред Бул начело в първата свободна тренировка в Индия

71
0
2013,Индия,Ред Бул,Себастиан Фетел

Себастиян Фетел завърши начело първата свободна тренировка на пистата Будх в Индия. Германският пилот на Ред Бул успя да изпревари своя сънародник Марк Уебър, а трети остана Нико Розберг от екипа на Мерцедес. Ромен Грожан завърши четвърти, като пилотът на Лотус успя да изпревари съотборника на Розберг, Люис Хамилтън. Десетката допълниха пилотите на Макларън, Дженсън Бътън и Серхио Перес, следвани от Фелипе Маса (Ферари), Нико Хюлкенберг (Заубер) и Валтери Ботас (Уилямс). Сериозни проблеми имаше за Фернандо Алонсо, чиято скоростна кутия ще бъде заменена. 

Очакваните високи температури в Индия бяха на лице още от първата свободна тренировка. Въздухът бе с температура от 28 градуса, а асфалтът бе загрят до 36 градуса. Както обикновено пилотите не бързаха с излизането си на трасето в първите минути на сесията след като в началото направиха традиционните си инсталационни тренировки.

Както и се очакваше Джеймс Каладо замени Пол ди Реста за екипа на Форс Индия. Шотландецът почувства в четвъртък здравословни проблеми и се наложи да бъде заменен от пилота в GP2.

Както обикновено пилотите използваха само един комплект от по-твърдите гуми, в случая медиум, в първата свободна тренировка. Даниел Рикиардо се включи със закъснение в нея, след като се наложи скоростната му кутия да бъде сменена след завършването на инсталационната му обиколка. Така в бокса на Торо Росо кипеше напрегната работа, докато австралиецът изчакваше промяната да бъде направена.

Около половин час след началото на сесията най-накрая на пистата започна същинската работа. Нико Розберг застана начело на класирането след първия си опит около 50 минути след началото на тренировката. Пилотът на Мерцедес обаче не бе особено доволен от баланса на своята кола, като се оплакваше от нестабилност на задната част.

Фетел успя да подобри постижението на своя сънародник, като показа, че и за това трасе разполага с достатъчно добра и балансирана кола. Розберг успя да подобри времето си, но то бе достатъчно само за второто място.

Веднага след тези първи опити с малко гориво пилотите започнаха с подготовката си за състезанието. Това означаваше, че времето на Фетел едва ли ще бъде подобрено до края. Все пак малко преди края на сесията Уебър успя да се доближи максимално до съотборника си в Ред Бул и да се нареди втори.

Фернандо Алонсо пък имаше проблеми със скоростите, след като при излизането от бавен завой трансмисията му издаде нетипичен звук и за кратко той не успя да превключи предавките нагоре. Испанецът успя да се прибере в бокса, където колата му бе разглобена и това означаваше край на подготовката му през тази сесия след само 6 направени обиколки.

Пилотите явно използваха различни програми за подготовка, защото времената им в дългите серии от обиколки бяха доста различни. Така докато Фетел даваше времена от 1:31 мин до ниски 1:29 мин след серия от 12 обиколки, то Розберг бе с времена от 1:30 до 1:28 мин в малко по-къса серия.

Така борбата отново изглежда щеше да е между пилотите на Ред Бул и Мерцедес, като единствено Грожан успяваше да се доближи както в една, така и в серия от обиколки до времената им.