Начало Избрани Ред Бул намалява броя на пилотите в академията си през 2024 г.

Ред Бул намалява броя на пилотите в академията си през 2024 г.

871
0
Ред Бул Рейсинг
снимка: Спас Генев

Ред Бул намалява броя на пилотите в академията си през 2024 г. Австрийската компания ще освободи част от талантите, които са в програмата за развитие. Вместо това Ред Бул ще се фокусира само върху най-добрите си младежи и ще им помогне един ден да стигнат до F1.

Ред Бул разви множество млади таланти в младежките класове на моторните спортове през последните 10-15 години. Немалка част от тях успяха дори да стигнат до F1. Някои от тях постигнаха сериозни успехи в световния шампионат, докато други не толкова. Най-успешният възпитаник на академията на австрийците е Себастиан Фетел. Германецът спечели четири световни титли в периода 2010-2013 г.

Тази година съставът на младежкия отбор на Ред Бул включва общо дванадесет млади таланти, които се състезават в множество категории, като се започне от картинг и стигне до Формула 2.

Наскоро шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер призна необходимостта компания да се съсредоточи върху най-добрите пилоти. Той подчерта, че екипът ще започне процес на съкращаване на броя на пилотите в младежката си програма. Стратегическият ход има за цел да гарантира, че само най-изключителните таланти ще продължат да получават подкрепата на екипа и възможност за бъдещи успехи.

„Смятам, че нещата вървят на вълни. От академията се роди Себастиан Фетел, от нея се роди и Макс Верстапен„, каза Хорнер.

„Даниел [Рикиардо] също е бил тук. Карлос Сайнц и Пиер Гасли също са възпитаници на академията на Ред Бул. Има толкова много пилоти, на които тя е дала възможност да стигнат до F1. Алекс Албон е поредният такъв случай. Смятам, че се фокусираме малко повече върху младежта, за да продължим напред.“

Тази година общо шестима пилоти се състезават във Формула 2 с подкрепата на Ред Бул. Това са Аюму Иваса, Енцо Фитипалди, Денис Хаугер, Джак Крауфорд, Исак Хаджар и Зейн Малоуни. На практика само Иваса има шансове да се бори за титлата в поддържащия шампионат. Японецът е трети във временното класиране.

Ред Бул има и свои протежета в F3. Това са Себастиан Монтоя и Сута Арао. Двамата са едни от съперниците на българската надежда Никола Цолов.

В същото време Хорнер предположи, че усилията на Ред Бул вероятно ще се съсредоточат върху по-ниските стъпала на стълбицата за развитие в моторните спортове.

„Имаме много пилоти във Формула 2 тази година. Смятам, че тяхната бройка ще бъде намалена занапред. Може би ще се пренасочим към някои от по-ниските формули.“

„Знаете, че пилоти като Макс Верстапен или Себастиан Фетел не се появяват през всеки сезон. Затова просто трябва да сме сигурни, че ще открием таланта, когато се появи“, завърши Кристиан Хорнер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull Junior Team (@redbulljuniorteam)