Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул планира Нюи да се съсредоточи върху проекти извън F1, за...

Ред Бул планира Нюи да се съсредоточи върху проекти извън F1, за да освободи средства?

1790
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул планира Ейдриан Нюи да се съсредоточи върху проекти извън Формула 1 в средносрочен план, за да освободи средства в рамките на бюджетните ограничения. Информацията е на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт. Освободените пари са особено важни за задържане на специалисти в отбора.

През последните години немалко инженери от Ред Бул потърсиха реализация в други отбори

Хелмут Марко многократно се оплакваше, че лимитът на бюджетите прави невъзможно задържането им, тъй като няма как да им се предложи по-високо възнаграждение. Само преди няколко години австрийският съветник на Ред Бул в F1 нападаше Тото Волф, че се опитва с двойно увеличение да накара инженери от Бриксуърт да не напускат. На това моторспорт директорът на Мерцедес отговори, че „с тройни заплати не мога да се конкурирам“, намеквайки, че от Милтън Кийнс плащат още повече, за да привлекат специалистите.

Според информацията напускането на Дан Фелоус и Роб Маршал накарало ръководството на Ред Бул в Гран при да се замисли

Това не са единствените специалисти, тръгнали си от Милтън Кийнс. Сред най-важните хора в отбора в момента са техническият директор Пиер Ваше и шефът на аеродинамичния отдел Енрико Балбо. Нюи така или иначе отдавна не посвещава 100% от времето си на Формула 1. Ваше движи ежедневната работа и проектите на тима. Балбо пък осъществява голяма част от идеите на легендарния британски конструктор.

Системата на работа в Ред Бул – и не само – понастоящем е разделянето на техническите департаменти на множество подотдели. Тясната специализация обаче води дотам, че инженерите стигат до определено ниво и повече не вървят нагоре. Съответно други отбори предлагат нови възможности за развитие, по-високи позиция и заплащане. Именно това раздвижи толкова осезаемо пазара на специалисти през последните години.

В информацията се отбелязва, че досега загубите на Ред Бул по отношение на инженери са от „втори и трети ред“, тоест не от най-високото техническо ръководство. Ваше и Балбо вече са отхвърлили по няколко оферти, но в крайна сметка някое предложение в бъдеще може да се окаже особено привлекателно дори за най-лоялните. Затова в Милтън Кийнс търсят вариант да имат поле за реакция по отношение на парите.