Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и Ферари подадоха официален протест срещу Мерцедес

Ред Бул и Ферари подадоха официален протест срещу Мерцедес

132
0
Нико Розберг

Ред Бул и Ферари подадоха официален протест срещу Мерцедес заради проведения след Гран при на Испания тест на екипа от Бракли с Пирели.

Скандалът избухна часове преди старта в Монако, където този уикенд се провежда шести кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2013 г. Ники Лауда бе категоричен, че отборът е получил необходимите разрешения. Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри пък обясни, че са били изпробвани решения за догодина.

След сериозни дискусии между екипите и ФИА в последните часове Кристиан Хорнер потвърди подаването на официален протест. Ферари пък искат изясняване на ситуацията с оглед на факта, че в пробите е използван тазгодишният болид на Мерцедес.

Половин час преди началото на Гран при на Монако началникът на екипа от Бракли Рос Браун коментира ситуацията. Той повтори в голяма степен вече казаното от Лауда:

Трябва да изчакаме и да видим какво ще кажат стюардите. Но Пирели ни помолиха и ние се съгласихме. Притеснявахме се от последните проблеми и смятахме, че използваната от тях кола не е достатъчно съвременна. Уведомихме ФИА, те бяха доволни и потвърдиха всичко. На самия тест получихме кодове, а не типове гуми или нещо подобно, така че не знаем какво са тествали Пирели. Освен всичко останало обаче, другите отбори бяха там, докато ние се подготвяхме за теста. Защо никой не попита поради каква причина не си тръгваме? – попита англичанинът.

Очаква се протестът да бъде разгледан след провеждане на състезанието.