Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул с двойна победа в Китай

Ред Бул с двойна победа в Китай

40
0

Тимът на Ред Бул записа двоен триумф в Гран при на Китай, трети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2009 г. Себастиан Фетел спечели втора победа в кариерата си след миналогодишния си успех (пак на мокра писта) на пистата Монца в Италия, изпреварвайки съотборника си Марк Уебър. Трети остана Дженсън Бътън (Браун Гран при), следван от своя съекипник Рубенс Барикело. Пети и шести са пилотите на Макларън, като Хейки Ковалайнен финишира пред Люис Хамилтън. Екипът на Ферари трети пореден старт не записа точки, след като Фелипе Маса не завърши заради повреда, а Кими Райконен остана 10-и в подреждането в Китай.

Надпреварата на пистата до Шанхай започна зад кола за сигурност заради дъжд. Валежът не престана почти до края на състезанието, макар да отслабна сериозно накрая. Въпреки че на малко места по пистата имаше задържаща се вода, по време на 56-е тура голяма част от състезателите се въртяха и изпускаха контрола над автомобилите си.

Роберт Кубица (BMW Заубер) и Тимо Глок (Тойота) избраха да тръгнат от питлейна, след като полякът бе в самото дъно на грида, а немският му колега трябваше по принцип да е предпоследен заради наказанието си за смяна на скоростна кутия.

Сейфти карът остана на трасето осем обиколки. Зад него имаше няколко излитания от състезателната линия, но пилотите успешно се връщаха в надпреварата. Дъждът бе сравнително равномерен, като Нико Розберг съобщи на екипа си по радиото за аквапланинг и повече вода на старт-финалната права.

След прибирането на колата за сигурност сериозни промени в челото не настъпиха. Люис Хамилтън обаче се възползва от KERS-а си (единият от общо три в колоната) и задмина Кими (който пък съобщи по радиото, че двигателят му не работи добре) за шесто място в колоната, а в следващия тур взе и петото от Трули. Междувременно Бътън бе изпреварил Барикело (стартирал от трето място на грида) и бе трети зад Фетел и Уебър. На практика първите трима така и финишираха, но не преди куп инциденти.

В 14-а обиколка Ник Хайдфелд (BMW) подпря Глок в опит да го изпревари и се завъртя, но и двамата нямаха съществени повреди по болидите. 4 тура по-късно Кубица удари лошо втората Тойота с Ярно Трули, като италианецът успя да се прибере в пита. Роберт, въпреки потрошения нос, продължи и завърши състезанието 13-и. След техния удар излезе и втората кола за сигурност, останала на пистата четири обиколки. Точно зад сейфти кара Фетел намали рязко, за да избегне Барикело, при което движещият се в този момент зад него Себастиен Буеми (Торо Росо) не успя да реагира достатъчно бързо и го блъсна. За късмет на немския състезател Ред Бул-ът му издържа. Същото обаче не може да се каже за Ферари-то на Фелипе Маса. Бразилецът бе трети в колоната (зад Фетел и Бътън), когато автомобилът му спря на пистата с повреда.

Още две сериозни катастрофи се случиха преди финала. Нелсън Пикет (Рено) отнесе една от указателните табели при поредното си завъртане, а само няколко обиколки преди края Адриан Сутил (Форс Индия), който бе на път да вземе точки, също претърпя инцидент.

Междувременно Фетел уверено диктуваше темпото в надпреварата. Зад него Бътън и Уебър водиха сериозна битка за второто място, в която и двамата допуснаха грешки, но в крайна сметка надделя австралиецът.

Великолепен резултат за Ред Бул. Отдадеността на всички в отбора към спорта е огромна. Знаехме, че колата ни е добра на мокро. На питуола всичко бе спокойно, имахме ясна стратегия. Представете си какво ще е като сложим двоен дифузьор – усмихнато коментира веднага след финала шефът на тима Кристиан Хорнер.