Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рекордът на Интерлагос може да бъде подобрен този уикенд

Рекордът на Интерлагос може да бъде подобрен този уикенд

50
0

Рекордът на пистата Интерлагос може да бъде подобрен този уикенд по време на Гран при на Бразилия. Настоящото върхово постижение се държи от Рубенс Баричело с Ферари, който през 2004 г. постигна 1:09.822 мин по време на тогавашната първа квалификация. В нея пилотите караха с почти празни резервоари, като тя определяше реда за стартиране във втората същинска квалификация. За нея състезателите вече караха с горивото, с което ще стартират в състезанието. Тогава болидите бяха съвсем различни като конфигурация – с 3 литров 10-цилиндров атмосферен двигател, с гуми с канали и тегло около 100 кг по-малко от сегашните.

През миналата година Нико Розберг беше най-бърз в квалификацията, като в нейната решителна 3-а част постигна 1:10.023 сек. Сега с подобренията по задвижващите системи и аеродинамиката се очаква пилотите да свалят около половин секунда, въпреки 10-те кг повече тегло спрямо 2014 г. и ограниченията относно височината на носа. За много силните постижения през последните 2 години допринася и фактът, че турбомоторите се влияят много по-малко от атмосферните от по-голямата надморска височина, която на Интерлагос е близо 800 метра. 

Графика (вдясно) на най-добрите постижения на Интерлагос за последните 15 г. в секунди

Тук трябва да се направи уточнението, че през 2013 г. постиженията са значително по-слаби поради факта, че само в състезанието пистата е била напълно суха и не е валяло дъжд.