Начало Автомобили Renault-Nissan и Daimler разширяват кооперативните си проекти

Renault-Nissan и Daimler разширяват кооперативните си проекти

38
0

Renault-Nissan и Daimler съвместно ще разработват пикап с товароподемност от 1 тон. Новият модел на Mercedes ще приеме частично архитектурата на новия Nissan NP300, но ще бъде проектиран и конструиран от Daimler, за да се отговори на специфичните изисквания на клиентите на марката. Пикапът с двойна кабина ще е насочен както към корпоративни, така и към частни клиенти. Основните пазари, в които ще се целят производителите ще са Европа, Австралия, Южна Африка и Латинска Америка.

Nissan има 80-годишен опит в производството и продажбата на подобни автомобили. От 1933 г. до сега японският производител е продал над 14 млн. пикапа, предвидени за транспорт на хора и стоки при максимално тежки условия. Новият NP300, който според пазара ще се продава под името NP300 Navara или NP300 Frontier се появи на пазара през юни 2014 г. и за момента се произвежда в Тайланд и Мексико.

Новият пикап на Mercedes, предназначен за пазара в Латинска Америка ще се произвежда в заводите на Renault в Кордоба (Аржентина), заедно с Nissan NP300 и подобен продукт на французите. Същите три пикапа ще се произвеждат и в Барселона в завод на Nissan за останалите пазари с изключение на Северна Америка. Очаква се продукцията на новия модел на Mercedes да започне до края на десетилетието.

В Барселона трите партньора трябва да произвеждат по 120 хил. коли годишно, докато в Кордоба броят им ще бъде 70 000. Голямата част от частите ще бъде произвеждана от местни доставчици от Испания и Аржентина.

Общият проект на Daimler и Renault-Nissan е поредната крачка от стратегическото партньорство, което през този месец отбелязва своята пета годишнина.