Начало Автомобилни новини Renault-Nissan и Mitsubishi проучват възможности за сътрудничество на глобално ниво

Renault-Nissan и Mitsubishi проучват възможности за сътрудничество на глобално ниво

44
0

Алиансът Renault-Nissan и Mitsubishi Motors Corporation обявиха съвместните си намерения за проучване на няколко нови проекта, сред които общи продукти, технологии и производствени мощности на производителите на автомобили. В резултат на това бе постигнато съгласие, че стратегическото сътрудничество между Nissan и Mitsubishi Motors може да бъде разширено и да обхваща по-големия алианс Renault-Nissan.

Очаква се NMKV – съществуващото смесено дружество на Nissan и Mitsubishi Motors – да бъде разширено и за съвместно разработване на нова кола от сегмента на малките автомобили, включително и специален електромобил, който може да бъде предлаган в световен мащаб. Съвместно разработената платформа на автомобил „Kei“, разпространена на японския вътрешен пазар, ще послужи за основа на този продукт. Допълнителни подробности за всички продукти, пазари и производство ще бъдат обявени отделно.

Алиансът Renault-Nissan и Mitsubishi Motors Corporation също така потвърждават своето намерение да споделят технологии и продуктови активи, свързани с електромобили и платформи от най-ново поколение. Renault, Nissan и Mitsubishi Motors бяха сред първите, които въведоха масовото предлагане на пазара на продукти с нулеви емисии.

Въз основа на настоящата посока на преговорите между Renault и Mitsubishi Motors на първо време се очаква пускането на пазара на два нови модела седан с марката Mitsubishi, създадени въз основа на продуктовата гама на Renault. Ще бъдат направени също така вторични и допълнителни проучвания около други проекти.

Първият седан, който ще е на пазарите на сегмент D с пълни размери в Съединените американски щати и Канада, ще бъде произведен в завода на Renault-Samsung в Пусан, Южна Корея. Вторият модел седан ще е в глобалния сегмент С. Все още се обсъжда мястото на производство на този продукт.

Nissan и Mitsubishi Motors са извлекли взаимни ползи от няколко сътрудничества в миналото, като последното бе успешното съвместно начинание с автомобилите Kei в Япония. Приветствам поетата посока към по-широко сътрудничество, която създава нови възможности за Renault и осигурява допълнителен лостов ефект от продуктивните взаимоотношения между Nissan и Mitsubishi Motors – заяви президентът и главен изпълнителен директор на алианса Renault-Nissan Карлос Гон.

Според президента на Mitsubishi Motors Corporation Осаму Масуко пък новите възможности могат да бъдат описани като доказателство, че съществуващите съвместни проекти между двата концерна са дали положителни резултати, а новите ще донесат допълнителни ползи.

Съвместното дружество на Nissan и Mitsubishi Motors, наречено NMKV, е създадено през юни 2011 г. с цел разработване на гамата автомобили Kei за двете марки. Първите продукти от гамата – Nissan Dayz и Mitsubishi eK Wagon – бяха пуснати на пазара в Япония тази година. Двата продукта са произведени в завода Mitsubishi Mizushima в Япония.