Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено на първа редица в Малайзия!

Рено на първа редица в Малайзия!

30
0

Фернандо Алонсо взриви падока на Формула 1 в Малайзия, спечелвайки днес полпозишън за утрешната надпревара на Сепанг. Младият испанец ще стартира от първа позиция (която е и първа в кариерата му) в едва второто си състезание за Рено.
Успехът на френския отбор бе пълен, след като втори остана съотборникът на Алонсо Ярно Трули. Двамата написаха нова страница в спортната история на компанията – Рено стартира от полпозишън за последен път през 1984 г. (Патрик Тамбей, Гран при на Франция), а на първа редица е имало две Рена за последно през 1983 г. по време на Гран при на Франция (Ален Прост и Еди Чийвър).
Дейвид Култард бе най-бърз в първата 45-минутна свободна тренировка преди квалификацията. Зад него останаха двете Рена. Във Ферари Михаел Шумахер трябваше да работи по гумите, а Рубенс Барикело – по настройките. Програмата обаче претърпя промени, тъй като световният шампион се завъртя 25 минути след началото на сесията. Той излетя в чакъла, успя да се върне на трасето и да се прибере в бокса, но не се появи повече на трасето до края на тренировката.
Макларън бе начело и след втората сесия, но този път пръв бе Райконен. Култард не успя да подобри времето си и остана втори. Шотландецът загуби контрол и влезе в чакъла на шести-седми завой, но не счупи колата си.
Михаел Шумахер работеше изцяло по настройките си за състезанието и даваше времена с около две секунди по-слаби от вчерашното му постижение в първата квалификация.
В официалната тренировка за място на старта Алонсо излезе 11-ти поред и направи бързата си обиколка за 1:37.044 мин. Трули бе 15-ти и се оказа по-бавен от съотборника си с 0,173 сек.
Последен (благодарение на най-доброто си време в петъчната квалификация) излезе Михаел Шумахер. В първия сектор на трасето звездата на Ферари изоставаше с 0,040 сек. Във втория навакса малко и разликата бе едва +0,015. В третия сектор обаче Шумахер записа изоставане с 0,349 сек и остана трети.
Алонсо, който има лека настинка, бе невероятно доволен от постижението си.
– С тази единствена обиколка в квалификацията не можеш да знаеш какво точно си направил, но отборът свърши перфектна работа и смятам, че петъчните тестове ни помогнаха много – заяви щастливият испанец. – Автомобилът е много добър, подобрението в сравнение с миналата година е огромно, а аз в момента съм на седмото небе!
Ярно Трули остана предпазлив, заявявайки, че трябва да се изчака състезанието. Според някои наблюдатели днешното представяне на Рено подсказва, че може би отборът планира стратегия с три питстопа за надпреварата.
Михаел Шумахер не бе особено притеснен от това, че не спечели полпозишъна – за първи път откакто се провежда Гран при на Малайзия.
– В крайна сметка важен е резултатът от това, което ще се случи в състезанието – заяви световният шампион.