Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решението по случая с Рейсинг Пойнт: Отборът губи 15 точки, глобен е...

Решението по случая с Рейсинг Пойнт: Отборът губи 15 точки, глобен е по 200 000 евро на кола

4821
0
Ланс Строл
Ланс Строл пред Себастиан Фетел; снимка: Рейсинг Пойнт

Решението относно протестите на Рено срещу болидите на Рейсинг Пойнт бе оповестено час преди началото на първата свободна тренировка на пистата Силвърстоун. Този уикенд на английското трасе се провежда пети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г., който е посветен на 70-ата годишнина на F1.

Протестите и всички прилежащи документи бяха разгледани в сряда. Крайното решение е отнемане на 15 точки от тима и по 200 000 евро глоба за всеки от болидите.

Стюардите са заключили, че са нарушени спортните, а не техническите правила на Формула 1 и затова не се налага дисквалификация. Преценили са, че наказание трябва да се наложи за Гран при на Щирия, а за подадените след надпреварите в Унгария и Великобритания протести са издадени официални предупреждения.

Отбелязано е, че от Рейсинг Пойнт са купили кутии за спирачките от Мерцедес през 2019 г., когато това е позволено. Отборът е заявил, че конструирал сам тези за 2020 г. Установено е обаче, че е получил CAD данни от Мерцедес. Според стюардите това не е нарушило правилата. Те са заключили също така, че чисто технически предните кутии за спирачките на Рейсинг Пойнт са легални, защото са използвани през миналия сезон. Това обаче не се отнася за задните.