Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Резултатът от Австралия не променя целта и подхода към сезона, заяви Райконен

Резултатът от Австралия не променя целта и подхода към сезона, заяви Райконен

112
0
Кими Райконен

Кими Райконен спечели първия старт от сезон 2013 г. във Формула 1, а сега му предстои да се състезава на пистата, където за първи път в кариерата си се качи на най-високото стъпало на подиума – Сепанг в Малайзия. Финландецът отбеляза, че успехът му в Австралия е чудесен, но това е само едно състезание.

Резултатът не променя целта и подхода ни към сезона. Определено се радваме на постигнатото, но ни предстои толкова много, за да спечелим шампионата. На Албърт парк колата беше чудесна, дано да е такава и в следващите стартове. В Малайзия съм имал и хубави, и ложи преживявания в предишни години. Печелил съм там три пъти, включително първата ми победа в Гран при и е хубаво да се връщам. Със сигурност винаги ще помня този първи успех от 2003 г. Не бих казал, че заради това пистата е по-специална за мен, но е чудесно трасе като цяло. Допада ми. Там освен това вали в някакъв момент от уикенда и трябва да планираш програмата си, имайки това предвид – каза още световният шампион за 2007 г.

Райконен запази спокойствие след победата на Албърт парк и заяви, че всяка победа е хубава – независимо по кое време на сезона е постигната.

– Доволен съм, че там не карах през цялото време на пълна скорост – това е добър знак. Но в Малайзия всичко може да е напълно различно, така че няма за какво да се подскача наоколо. Нашето желание е да сме в челото на всички надпревари, а сезонът е дълъг и няма да е лесно да го постигнем. Все пак е прекрасно, че след грижите в зимните тестове в Австралия колата не създаде нито един проблем. Освен това според мен ще са необходими поне две-три състезания преди наистина да сме наясно кой къде се намира. Болидът ни миналия сезон вървеше чудесно в горещо време – дано да е така и през предстоящия уикенд – сподели Кими.

Финландецът смята също така, че Лотус могат да се справят с развитието на Е21. Потенциалът на тима и колата е очевиден, въпросът е дали в Енстън ще успеят да се преборят със съперниците, разполагащи със значително повече средства.

– Мисля, че миналата година се справихме както трябва. Да, не ни беше лесно, но съм сигурен, че разполагаме с необходимите хора и инструментариум, за да сме на ниво. Бюджетът винаги е фактор и не е тайна, че ние не разполагаме със същите пари като Ферари, Ред Бул или Мерцедес. Ако имахме повече спонсори, съм сигурен, че щяхме да имаме по-добър шанс срещу тях. Но ако си вършиш работата както трябва, едно нещо може да промени цялата година. Така че трябва да продължим да се трудим по обичайния начин, да правим нови компоненти и т.н. Досега всичко бе наред, няма причина да не продължим в същия дух – заяви Райконен.