Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Резултатът се дължи на стила ми на каране, заяви Кими; Алонсо изненадан...

Резултатът се дължи на стила ми на каране, заяви Кими; Алонсо изненадан от подиума

47
0
Фернандо Алонсо

Стилът на управление на Кими Райконен е един от основните фактори за недостатъчно доброто представяне на финландеца в Гран при на Китай, смята самият пилот на Ферари.

Кими финишира осми в състезанието, докато съотборникът му Фернандо Алонсо бе далеч напред и спечели първия подиум за Скудерията този сезон. Испанецът призна, че е изненадан от класирането си в топ 3, но екипът определено демонстрира напредък на трасето в Шанхай.

Смятам, че резултатът вероятно се дължи в по-голяма степен на начина ми на управление в комбинация с времето и невъзможността да накарам гумите да работят. Ако имаше някакъв проблем, нямаше да сме бързи или доволни от новите гуми. Така че според мен става дума за студеното време, конфигурацията на пистата и моя стил на каране. Не мисля, че натоварвам прекалено гумите. Но от доста години е сложно да ги накараш да работят. Днес с нов комплект всичко бе наред, но при загубата на сцепление малко след това вече имаш проблеми и се забавяш все повече, гумите изстиват – всичко се върти в кръг и просто не успяваш да го оправиш. Всички мразят тази ситуация, а аз лично не мога да променя всичко в карането си. Налага се да търсим решения за подобни проблеми. Иначе попадаш в спиралата и не можеш да се измъкнеш, особено в рамките на едно състезание – обясни Райконен.

Финландецът бе попитан след финала и дали липсата на резултати се отразява на мотивацията му.

Не знам защо винаги стигате до мотивацията. Ако нямах мотивация, нямаше да съм тук и да отговарям на такива въпроси. Всичко е свързано с нея, по дяволите. Имаме лоши състезания, това не е приятно, но целта е да подобрим нещата и да стигнем позициите, които искаме – отговори Кими.

Алонсо пък бе изненадан от подиума си с оглед представянето на екипа от началото на сезона досега.

Трябва да останем спокойни. Беше уникална надпревара, но направихме крачка напред. Преди броени дни бяхме девети и десети и това беше трудно, дори болеше. Затова трябва да се запази спокойствие. Щастливи сме, радваме се на резултата, но ни предстои още дълъг път и не можем да обещаем нищо да Барселона. Ще дадем отново 100% от себе си, ще се борим, но трябва да видим какво ще е развитието, когато след три седмици стигнем до Барселона. Колата като че ли бе малко по-бърза тук, а и аз лично имах невероятно добър уикенд – може би на нивото от 2012 г. по отношение на карането и удобството зад волана. В Бахрейн бяхме на минута зад лидерите, днес сме на подиума и на седем секунди зад Нико [Розберг], но Кими отново е на минута назад. Надявам се да продължа така добре. Чувствам се по-добре в автомобила си и няма да се отказа – заяви Фернандо.

Той посвети третото си място на Стефано Доменикали, чието оттегляне от екипа бе обявено в началото на седмицата:

Този подиум би трябвало да е за Стефано, защото всичко до юли ще е резултат и от неговите усилия.