Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо с първи полпозишън в кариерата си

Рикиардо с първи полпозишън в кариерата си

38
0

Даниел Рикиардо записа първи си полпозишън за сезона и първи в кариерата, след като бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Монако, 6-и кръг от шампионата във Формула 1. Пилотът на Ред Бул успя да изпревари Нико Розберг и Люис Хамилтън от Мерцедес, докато неговият съотборник Макс Верстапен катастрофира още в първата част на квалификацията и ще стартира предпоследен – 21-и. Себастиан Фетел с Феарри остана едва 4-и бе много разочарован от класирането си. Същото важи и за другия състезател на Скудерията Кими Райконен, който бе изпреварен от Нико Хюлкенберг с Форс Индия (5-и) и се класира едва 6-и. Заради наказание за смяна на скоростна кутия обаче той ще потегли чак 11-и.

В първата част от квалификацията отпадна Макс Верстапен. Победителят от предишния кръг в Испания се заби в предпазната стена на излизането от втория шикан при басейна. Окачването на холандеца се счупи още в първата част от шикана, когато пилотът на Ред Бул закачи бариерите, след което болидът стана неуправляем и продължи направо в стената на следващата крива.

Освен Макс, след Q1 извън битката останаха още Паскал Верлайн, Рио Харианто, Джолион Палмър, Маркус Ериксон и Фелипе Насър, чийто двигател гръмна още в началото на сесията. Палмър пък излезе на пистата при червен светофар в бокса. Най-бърз в този сегмент беше Фетел, следван от Хамилтън и Розберг.

Във втората част Даниел Рикаирдо записа най-добрия си резултат с гумите суперсофт и ще стартира с тях в състезанието утре. От квалификацията отпаднаха Ботас, Гутиерес, Бътън, Маса, Грожан и Магнусен. Нико Розберг постигна първо време 1:14.034 мин, като зад него останаха Хамилтън, Фетел и Рикиардо. Последният изостана само с 0.3 сек от Розберг, при положение, че бе с по-твърди гуми. Така той загатна, че иам потенциала да е най-бърз от всички.

В самото начало на третата част на квалификация Хамилтън остана без мощност в болида си и се наложи да бъде прибран в бокса. Още при първия си опит Даниел Рикиардо записа фантастично време от 1:13.622 мин. Розберг бе на 0.3 сек от него, а всички останали на секунда или повече. 6 мин преди края Хамилтън все пак излезе на пистата и в единствения си опит записа 3-о време. Розберг подобри времето си, но остана на 0.169 сек от постижението на Даниел. Фетел остана с 4-о време, като беше много ядосан по радиото, че колата е станала по-лоша в края на квалификацията. В топ 10 за второ поредно състезание попадна Фернандо Алонсо с Макларън, който постигна 10-о време.