Начало Избрани Рикиардо няма да се мести в Индикар

Рикиардо няма да се мести в Индикар

989
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Даниел Рикиардо няма намерение да се състезава в Индикар. Австралиецът остава без пилотско място в F1 за следващата година след като Макларън реши да прекрати предсрочно договора му.

По време на уикенда в Япония Рикиардо заяви, че няма да бъде на стартовата решетка догодина. Опитният австралиец отрече и твърденията, че ще бъде резервен пилот на Мерцедес или който и да е отбор от F1.

Макар да е приел, че следващата година няма да бъде титуляр във Формула 1, Рикиардо все още е обнадежден, че ще намери обратно пътя към най-високото ниво на моторните спортове. По време на уикенда в САЩ 33-годишният състезател заяви, че няма намерение да става резервен пилот в Ред Бул.

„Не знам, не знам защо ме свързват с Ред Бул. Засега всичко е само слухове Аз ли говоря за това? Може би да. Все още нищо не е подписано с химикал или нещо подобно.“

Рикиардо все още ще бъде близо до падока на F1 през следващия сезон. Австралиецът ще направи всичко възможно, за да се завърне към състезанията на пълен работен ден.

„Няма да се откъсна напълно от спорта, но очевидно нищо не е гарантирано за 24-та година. Няма пилотско място, за което да мога да кажа, че със сигурност ще го карам. Но аз все още ще бъда наоколо и ще се опитвам да направя всичко възможно, за да се върна в спорта.“

Новината за напускането раздялата на Рикиардо и Макларън бе обявена в края на август. Тогава все още имаше няколко свободни места в други отбори. Въпреки това парчетата от пъзела се подредиха по начин, който изключва Рикиардо от сезон 2023 в F1.

Рикиардо бе спряган за евентуален заместник на Латифи. Канадецът ще напусне Уилямс в края на годината след тригодишен престой в Гроув. От британския екип заявиха, че ще подпишат с Логан Сарджънт, стига той да получи суперлиценз. По този начин Хаас остава единствената опция за него. От друга страна, австралиецът изглежда няма желание да кара за американския тим.

„С оглед на това, което е на разположение в момента, чувствам, че е по-добре да се придържам към плана, който имам. В момента се стремя към нещо друго“, каза пилотът на Макларън.

Рикиардо отхвърли и възможността да се прехвърли в Индикар. Пилотът на Макларън призна, че обожава американската култура и прекарва доста време в САЩ. Малко преди началото на уикенда той се появи на кон и носеше яке със звезди.

Това накара Ромен Грожан да напише в Туитър, че Рикиардо е „създаден за Индикар. Френският състезател се прехвърли в американския шампионат след като напусна F1 в края на 2020-та. Въпреки това бившият пилот на Ред Бул и Рено заяви, че няма намерение да отива в Индикар.

„Майната му на това. Овалите наистина ме плашат. Амбицията ми за кариера в F1 не е приключила, така че това наистина е на първо място. Не искам да се отклонявам от плана си. Но също така имам страх от това да карам на такива трасета“, заяви пилотът на Макларън.

„Преди десет години сигурно щях да кажа „да“. Нямам нищо против да призная, че се притеснявам от овалите.“

Австралиецът допълни, че дори програмата за нормални и улични трасета не би представлявала интерес, най-вече защото е твърдо решен да остане в света на Формула 1.

„Състезанията в Индикар изглеждат забавни. Мисля, че за момента нямам място там, защото знам, че искам да карам в F1. Романтичната част да се състезавам в Америка би била забавна, но за сега това е просто една фантазия“, допълни Даниел Рикиардо.