Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо търси решение на проблемите си в квалификациите

Рикиардо търси решение на проблемите си в квалификациите

777
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо търси решение на проблемите си в квалификациите. Пилотът на Виза РБ продължава да изостава от своя съотборник Юки Цунода, особено в сесиите за разпределение на местата на стартовата решетка. Това на свой ред му пречи да се бори за точки по време на състезанията.

Проблемите Рикиардо в началото на сезона една от основните теми разговор в падока на F1. Разочароващите резултати и липсата на точки подхраниха спекулациите, че мястото на осемкратния победител в F1 може да бъде застрашено. Говореше се, че той може да бъде заменен от Лиам Лоусън още в Маями. Това обаче така и не се случи

Притесненията бяха леко преувеличени. Не може обаче да се отрече, че резултатите на Рикиардо в квалификациите не отговарят на неговите очаквания и тези на отбора на Виза РБ.

Австралиецът направи силно представяне в спринтовата квалификация в Маями. В самия спринт той финишира на четвърто място и успя да се защити от атаките на Карлос Сайнц. Така Рикиардо спечели първи точки за тазгодишната кампания.

Проблемите на Рикиардо продължиха в квалификацията за основното състезание в Маями. Пилотът на Виза РБ отпадна още в Q1. Следователно той потегли от дъното на колоната и си тръгна с празни ръце.

Рикиардо направи известен прогрес на Имола. Опитният австралиец намери място в Q3 и потегли от  челната десетка. За нещастие, лошо потегляне в началото и движение в трафик компрометираха състезанието му.

Миналия уикенд 34-годишният Рикиаро имаше голяма увереност. Състезателят на Виза РБ се надяваше да постигне силен резултат в Монако. Именно тук той записа седмия си успех в F1 през 2018 г. Така той си върна за загубената победа през сезон 2016.

Оптимизмът на Рикиардо обаче беше бързо разбит, след като той отпадна в Q2. Заради липсата на изпреварвания той финишира на позицията от която потегли- 12- и не спечели никакви точки.

„Определено се чувствах добре, влизайки в сесията“, каза Рикиардо. „Преди две години тук наистина се борих с Макларън. Този път се чувствах много по-добре. Но реалността беше доста трудна и резултатът не беше достатъчно добър.“

Най-големите проблеми на Рикиардо в квалификациите са загряването на гумите и липсата на постоянство. Макар да признава проблема с гумите, австралиецът няма да го използва като оправдание

„Не искам просто да казвам „Хей, проблеми с гумите, това и това“. Искам да се опитам да се вгледам добре в себе си и да видя какво ми липсва“, обясни пилотът на Виза РБ.

„След това ще разгледаме какво може да ми даде автомобилът, за да ми помогне. Разочароващото е, че мога да се справям добре, но това не се случва достатъчно често.“

„Това е моментът, в който се разочаровам от себе си. Просто се опитвам да разбера защо не съм постоянен. Седмица след седмица продължавам да се боря за участие в Q3“, допълни пилотът на Виза РБ.

От Виза РБ ще направят всичко възможно, за да помогнат на Рикиардо да подобри представянето. Според Лоран Мекис, инженерите на тима имат ясен фокус върху развитието на болида, което да е по вкуса на австралиеца. В момента Рикиардо е 14-ти във временното класиране с актив от 5 точки. Съотборникът му Юки Цунода е десети и е спечелил 19 точки.