Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Уокър: Australian Open е по-скъп от F1 в Мелбърн, а никой...

Рон Уокър: Australian Open е по-скъп от F1 в Мелбърн, а никой не обелва и дума за това

50
0
Гран при на Австралия

Шефът на австралийската Гран при Рон Уокър се възмути публично от факта, че струващият по-скъпо от F1 надпреварата тенис турнир Australian Open получава по-голяма държавна подкрепа и не е толкова критикуван, колкото кръга от Гран при.

Той е убеден, че страната му ще запази състезанието и след 2015 г., когато изтича настоящият договор. Уокър разчита в голяма степен на много близкото си приятелство с управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун, но състезанието всяка година е подложено на сериозни критики и обвинения за това, че се губят милиони без реална печалба за Мелбърн и района, където се провежда.

Смятам, че Гран при кръгът е нещо чудесно за Австралия, особено като се има предвид, че в Олимпийския парк са инвестирани 1 милиард долара. Почти 100 милиона от тях трябва да се връщат ежегодно. Автомобилното състезание изглежда скъпо, но същото важи за тениса. А досега не сме чули какъвто и да е дебат относно турнира, като на всичко отгоре бяха инвестирани още $368 млн., за да продължи провеждането му до 2036 г. Прибавете и гореспоменатия милиард. И никой не говори за това – ядоса се Уокър.

Според него Australian Open избягва критиките, тъй като се възприема като благоразумно и безопасно забавление за цялото семейство. Той се възмути и от количеството средства, влагани от правителството на щата Виктория в турнира от Големия шлем. Гран при надпреварата за 2012 г. ще струва около $55 млн. на властите, а данните за телевизионната аудитория показвали, че тя не е по-слабо гледаема от тениса.

Уокър е категоричен също така, че решението да се водят преговори за нов договор за австралийски кръг от F1 е взето изцяло с благословията на премиера на Виктория Тед Байо.

Ако не мислеше, че е добре за щата, нямаше да се съгласи – заяви Уокър. – В следващите 20 години няма да получим спортно събитие от такъв ранг, ако го изгубим. Няма да видим друга Олимпиада, Игри на британската общност или световно първенство по футбол – допълни той.