Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис яростно отговаря на Ферари

Рон Денис яростно отговаря на Ферари

33
0

Рон Денис отговори в открито писмо на критиките в италианската преса.### Изпълнителният директор и съсобственик в Макларън Груп и тима на Водафон Макларън Мерцедес във Формула 1 Рон Денис отговори в открито писмо на критиките в италианската преса, че тимът му не е наказан от световния съвет на ФИА, въпреки че бил виновен в скандала с откраднатите документи от Ферари.
Писмото е адресирано до президента на италианската федерация Луиджи Макалузо, след чийто протест шефът на ФИА Макс Мозли реши случаят да бъде разгледан отново от апелативния съд на федерацията.
С изключително остър тон Рон Денис изважда пред света невероятни подробности и детайли относно скандала.
Денис конкретно обяснява, че действително бившият вече служител на Ферари Найджъл Степни и изпратил писмо по електронната поща до стария си приятел Майк Кулан преди Гран при на Австралия тази година. В него му е обяснил, че в червените коли има две зони, които вероятно нарушават правилата на ФИА. Това са ребрата на задното крило и системата за захващане на предната част на пода, която позволява неговата подвижност. Кулън казва на шефовете и тимът прави проверка и запитване до ФИА дали всичко в тези зони при съперниците им е редовно. При крилата няма проблем, но системата за хващане на пода е обявена за нелегална.
Ферари печели състезанието, но както Рон Денис изрично подчертава, в духа на спорта неговият тим не протестира официално, макар че победата е с нередовна кола.
След този случай обаче тимът изрично забранява на Кулън да поддържа връзка от този тип с приятеля си Степни. Но Найджъл продължава да пише на Кулън и му се оплаква от Ферари след напускането на Рос Браун. Компютърните специалисти на Макларън правят специална защита срещу е-мейли от Степни от всичките му компютри, които са известни. Кулън казва на шефа си Джонатън Нийл, че е най-добре да се види със Степни и да го помили да не го търси повече. Така се случва прословутата вече среща между двамата на 28 април в Барселона.
От писмото на Денис става ясно, че точно на нея Кулън получава две CD-та с пълна информация за Ферари и очевидно Стерни е човекът, който я е изнесъл. След връщането си Кулън обявява пред Нийл, че вече всичко е наред.
Няколко дни по-късно – на 2-ри май, двамата се срещат с шефа на Хонда Ник Фрай…
Документите остават в дома на Кулън и никога нищо не влиза в офисите на Макларън. Оригиналите са изгорени от Майк и съпругата му, която обаче преди това прави злощастните копия, за които се разприказва човекът от копирния център.
Кулън показва само два листа от множеството страници на двама души от целия тим.
Първият е колегата му Тейлър, който обаче така и не разбира, че му показват схема от Ферари и то от този сезон. Вторият е Нийл, на който Кулън показва две снимки. Много е важно обаче, че това става на 25-ти май в разговор, който двамата водят за напускането на тима от Кулън.
С остър тон Денис разяснява, че това са всичките мистични лица от Макларън (за които пише пресата в Италия), които изобщо нещо са зърнали от конфиденциалните документи, без работата на тима да е повлияна от каквото и да било от видяното.
Денис настоява всичко това да стане достояние на пресата, най-вече на италианската и да бъде изчистено името на екипа, както и сенките върху прекрасния шампионат в момента.
Рон Денис обвинява и пряко Ферари, че играе нелоялно срещу тима, като например изпраща мемурандум със своята теза до световния съвет с обем 118 стр, с който тимът му има само два дни да се запознае.
Той призозава наистина италианците да се запознаят с всичко и да не се опитват да вкарат тима му в схема, изработена от двама бивши служители на двата тима, за работа на трето място.