Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рори Бърни: Дифузьорите са нелегални

Рори Бърни: Дифузьорите са нелегални

56
0

Дизайнерът на едни от най-успешните болиди на Ферари, Рори Бърни, също се изказа по отношение на противоречивите дифузьори на Браун GP, Тойота и Уилямс. Трите екипа ще се защитават във вторник по повод на нестандартния дизайн на дифузьорите си, за който и Бърни смята, че не е според правилата.

Южноафриканецът е категоричен, че трите отбора не трябва да продължават да карат с такива дифузьори при настоящите правила. „Ако погледнете колата на Браун отдолу, можете да видите окачването“ – обяснява той пред „Гадзета дело Спорт“. Коментарът му е свързан с чл. 3.12.5 от Техническия правилник на Формула 1, според който не трябва да се виждат компоненти на колата, ако тя бъде погледната отдолу. Отворите на дифузьорите обаче го позволяват, което противоречи с правилника.

„Това е правило отпреди 14-15 години, като всички са го интерпретирали по един и същ начин досега“ – продължава Бърни. „С Рос Браун (собственик на Браун GP) сме приятели, но едно нещо са личните отношения, друго нещо е професионалният аспект – а аз работя за Ферари.“

Жалбата на Ферари, Рено, Ред Бул и BMW ще бъде разгледана от Апелативния съд на ФИА във вторник следобед. Окончателното решение може да повлияе на резултатите от първите две състезания и да промени изхода от шампионата.