Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун заяви, че той е взел решението за участие на Мерцедес...

Рос Браун заяви, че той е взел решението за участие на Мерцедес в теста на Пирели

22
0
Рос Браун

Рос Браун заяви, че той е взел решението Мерцедес да вземат участие в теста на Пирели след Гран при на Испания през май. Тимът от Бракли ще трябва да се яви пред Международен трибунал (датата все още не е уточнена), където да разясни обстоятелствата около спорните проби.

Англичанинът участва в пресконференцията, от която моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри се оттегли по съвет на адвокатите на италианската компания. На въпрос дали ще напусне отбора, ако Мерцедес бъдат намерени за виновни, той заяви, че слухове за подобно нещо имаше още през зимата (във връзка с привличането на Пади Лоу), но досега нищо такова не се е случило.

Нека изчакаме да видим какво ще реши трибуналът и накъде тръгваме от там нататък. Решението да направим теста бе мое, това е факт – добави Браун.

Шефът на тима от Бракли не желаеше да навлиза в подробности относно обстоятелствата на теста и случилото се по време на изпитанията, тъй като в момента текат процедури по правните аспекти на ситуацията.

Както бе споменато и от другите отбори, ние се доверяваме на новия и независим процес, въведен от ФИА. Той ще бъде тестван за първи път, но според мен има добра структура. Имаме вяра в трибунала. Не мога и не желая да коментирам, както и не искам да изпреварвам трибунала. При провеждането му ще получите отговорите на въпросите си. Няма да се преструвам, че всичко това е особено приятно. Но както казах и преди, чувствам се уверен, че всички факти ще станат известни и хората ще са в състояние да направят по-правилна преценка. Стараем се да се фокусираме върху състезанието. Това е автомобилният спорт – тук съм от дълго време и подобни неща са ми се случвали и преди – каза още Браун.

Преди това той заяви в интервю за ВВС, че спортната почтеност е жизненоважно за Мерцедес и допълни, че не е правилно да се правят оценки преди са станали известни всички факти.

Беше тест на Пирели, който се проведе от сряда до петък (в седмицата) след състезанието (в Испания). Не можеше да стане по-рано, тъй като хората още прибираха. Във вторник имаше моторхоуми и питове, които биваха разглобявани, а ние стояхме там в пълна униформа с камионите си, заедно с тези на Пирели и всичко останало. Нямаше никакви тайни. Причината за каските на пилотите (Люис Хамилтън и Нико Розберг са били с шлемове без отличителни знаци по време на тренировките – б.р.) бе, че това е тест на Пирели – те организираха сигурността и всичко останало. Не желаехме да привличаме внимание към състезатели. Това бе най-лесният начин да не обозначаваме кой е в колата, и то единствено поради тези причини. Състезателите в случая нямат значение – в спортните правила и в уреждането на тези тренировки няма нищо, което да контролира кои пилоти са в болида. Относно това няма проблем – обясни Браун.

Според него Мерцедес не са били длъжни да уведомяват останалите отбори за провеждането на теста:

– Ако Пирели са желаели да го сторят, това е зависело само от тях. Те трябва да решат какво да правят.