Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг спечели драматичен пол на Силвърстоун, Хамилтън шести, Ферари – 19-и и...

Розберг спечели драматичен пол на Силвърстоун, Хамилтън шести, Ферари – 19-и и 20-и

52
0
Кими Райконен

Нико Розберг спечели рядко драматична квалификация за Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун, като успя по най-добрия начин да използва качествата на суперколата си Мерцедес в променливите условия на пистата, върху която дъждът ту спираше, ту се засилваше. Втори остана Себастиан Фетел (Ред Бул), който още на последната тренировка на мокро показа, че при подобни условия ще е много силен. Трети е Дженсън Бътън (Макларън), а идолът на домакините Люис Хамилтън остана едва шести.

Пълно фиаско претърпяха пък пилотите на Ферари и Уилямс, които се забавиха с излизането си в първата част на квалификацията и не преминаха изобщо Q1.

Последният дъжд точно бе отминал, а новият още не беше дошъл, когато започна квалификацията. Пилотите стартираха опитите си с гуми интермедия, но на места пистата бе абсолютно суха като на първи завой например. Розберг каза след първите си 3 тура, че пистата е суха без осми завой, а пък на Серхио Перес се обадиха, че отново идва дъжд. Хамилтън поиска сухи гуми, ако времето се задържи в следващите минути. Розберг също получи информация, че отиват на мекия тип за уикенда – медиум. Кобаяши пръв от всички ги сложи обаче, в опит да премине първия сегмент, до края на който оставаха 5 минути.

Хамилтън бе най-бърз при първите опити с интермедии, следван от Рикиардо, Розберг и Фетел в потвърждение на резултатите от сутринта, когато на мократа писта най-бързи бяха колите на Ред Бул. В крайна сметка всички сложиха медиум в края на Q1. Но дъждът отново се засили на последния завой и всеки, който се забави със смяната, можеше да загуби. Точно това се случи с пилотите на Ферари и Уилямс! Те отпаднаха още в първата част заедно с момчетата на Катерам, което беше сензация! Маса и Алонсо направиха и грешки със студените си гуми, а Сутил излетя от пистата и това доведе до жълти знамена и невъзможност за по-голяма скорост в края на туровете им. Така напред продължиха момчетата на Маруся, Заубер и Лотус. Фетел, който не смени гуми, бе на ръба с 16-о време. Розберг бе най-бърз с медиум в тази първа част.

Вторият сегмент отново започна с интермедиите от първия сегмент. Те трябваше да бъдат сменени с нови в подходящия момент или отново с гуми за сух асфалт. Всичко зависеше от движението на облаците. Хамилтън бе най-бърз, а Фетел можеше да има още по-голяма скорост, ако не бе отворил широко един от завоите. Отново обаче поизсъхна и пилотите сложиха медиум, като този път Хамилтън излетя за момент от пистата, но това не бе фатално за него. Той бързо загря гумите и записа най-добро време. В края на втория сегмент и вторият пилот на Заубер Естебан Гутиерес се удари в мантинелите. Отлични 12-о и 13-о време записаха пилотите на Маруся, които се подредиха на старта зад Лотус-а на Грожан. Другият Лотус на Малдонадо пък получи отново повреда с системата за захранване с гориво и остана 15-ти пред неучаствалия в Q2 Сутил.

Така за финалната фаза се класираха двете коли на Мерцедес, Ред Бул, Торо Росо, Макларън и Форс Индия!

В нея отново времето се промени, като за момент дъждът засили, после намаля, но с медиум в първите опити Хамилтън бе малко по-бърз от Розберг. Перес бе трети, пред Рикиардо Квят и Верн, които вече нямаха нови гуми, а Фетел се отказа от първата си бърза обиколка, оставайки десети до последните 2 минути.

В тях настъпи последният акт от драмата. Розберг се обади в бокса да кажат на Люис да вдигне скоростта, зад него не можеше да загрее гумите си. Пит Бонингтън каза на Люис или да натисне, или ако ще се отказва от бърз тур да пусне Нико. Германецът наистина загря гумите си и в последните секунди направи най-бързата обиколка, а зад него с второ време се нареди Фетел, следван от и Бътън. Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен също бяха по-бързи от Хамилтън и го останиха шести!