Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг на първа позиция в Русия, технически проблем спря Хамилтън

Розберг на първа позиция в Русия, технически проблем спря Хамилтън

57
0

Нико Розберг с Мерцедес ще стартира от първа позиция в Гран при на Русия на пистата в Сочи. Германецът остави зад себе си Себастиан Фетел с Ферари, Валтери Ботас с Уилямс и Кими Райконен с Ферари. Заради наказание от 5 места в решетката обаче Фетел ще стартира 7-и. Така 2-и ще потегли Ботас, пред Райконен, Маса с Уилямс, Рикиардо с Ред Бул и Перес с Форс Индия.

В същото време другият пилот на Мерцедес Люис Хамилтън бе споходен от технически проблем в задвижващата система и не успя да участва в 3-ата част на квалификацията. Това му отреди 10-а позиция, а е възможно шампионът да бъде пратен да стартира и по-назад, тъй като може да се наложи моторът да бъде сменен, а освен това той може да бъде разследван от стюардите на ФИА заради това, че не е спазил инструкциите на състезателния директор при връщането си на пистата след излизане от нея на завой 2. 

В първата част на квалификацията нямаше изненади. Отпаднаха двамата пилоти на Рено (Магнусен и Палмър), Заубер (Насър и Ериксон) и Мейнър (Верлайн и Харианто). Най-бърз бе Хамилтън пред Розберг и Фетел, като изоставането на пилота на Ферари спрямо лидера бе половин секунда. Люис обаче ще бъде разследван от стюардите на ФИА, след като се оказа, че при напускането си на пистата на завой 2 не е следвал инструкциите на състезателния директор за това как трябва да се върне на трасето.

 

 

Във втората част Розберг бе най-бърз, като слезе до внушителните 1:35.337 мин. Докато Хамилтън бе на 0.483 сек., а Фетел и Райконен на повече от 1 секунда. От квалификацията отпаднаха Сайнц, Бътън, Хюлкенберг, Алонсо, Грожан и Гутиерес. Пилотът на Форс Индия каза по радиото към бокса, че не е можело да постигне по-добър резултат с техниката, с която разполага. В същото време обаче неговият съотборник Серхио Перес постигна с половин секунда по-добро време и се класира за Q3.

 

 

Преди нейното начало обаче колата на Хамилтън бе разглобена заради повреда в задвижващата система, която според екипа на Мерцедес е била подобна на тази, която британецът получи в предишния кръг в Китай. Така британецът не можа да участва в 3-ия сегмент.

В отсъствието на Хамилтън, Розберг нямаше проблеми да вземе първата стартова позиция. Той изпревари с 0.7 сек Фетел и с повече от секунда Ботас и Райконен.