Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг спечели в Азербайджан, Хамилтън едва 5-и

Розберг спечели в Азербайджан, Хамилтън едва 5-и

60
0

Нико Розберг с Мерцедес спечели първата в историята Гран при на Европа в Азербайджан, 8-и кръг от шампионата на Формула 1. Пилотът на Мерцедес беше безапелационен по уличното трасе в Баку и постигна 5-ата си победа за сезона, увеличавайки преднината си в генералното класиране пред съотборника си Хамилтън на 24 т. Състезанието протече без драми и излизания на колата за сигурност, което се очакваше да се случи с оглед на конфигурацията на трасето.

Британецът остана едва 5-и на финала след старт от 10-а позиция, като заради проблеми с хибридната система нямаше шанс да атакува финиширалите пред него Райконен, Перес и Фетел. Заради наказание от 5 секунди към общото му време на Кими бяха добавени 5 секунди. Шести остана Ботас, пред Рикиардо, Верстапен, Хюлкенберг и Маса. Пилотите на Ред Бул имаха проблеми с износването на гумите и трябваше да направят по 2 спирания в бокса за смяна.

На старта Розберг поведе пред Рикаирдо, Фетел, Райконен и Перес, който спечели 2 места при потеглянето. Хамилтън изпревари Квят в 3-ата обиколка и излезе 9-и. Ботас мина Верстапен и стана 7-и, а малко след това Макс бе задминат и от Хамилтън.

 

В 6-ата обиколка Фетел изпревари Рикиардо и излезе на 2-а позиция. В същия тур Верстапен влезе в пита и сложи гуми софт. В 7-ия тур Квят отпадна от надпреварата. Маса спря в 8-ия тур в пита за смяна на гуми. Същото мислеха да сторят и във Ферари с Фетел, но Себ се отказа, казвайки по радиото, че гумите му са в добро състояние. Германецът бе 2-и, следван от Перес и излезлия на 4-а позиция Хамилтън. След спиранията Рикаирдо излезе пред Кими Райконен. След това Даниел задмина Хюлкенберг и стана 6-и. В същото време Кими беше наказан с добавяне на 5 секунди към времето му заради пресичане на линия към входа на бокса, без той да влиза в пита.

 

В 16-ата обиколка и Хамилтън  спря в пита и постави софт с идеята да изкара до финала без да спира повече. В следващия тур Перес също спря за смяна на гуми, като успя да се върне пред Хамилтън на 8-а и 9-а позиция. В битката за 4-ото място Райконен изпревари Рикиардо.

В 20-ия тур Ботас влезе в пита и се върна 9-и, а пред него Перес изпревари Маса. Най-после в 21-ата обиколка и Фетел смени гуми, поставяйки софт. Той се върна зад Райконен и пред Рикиардо. В 22-ата обиколка и Розберг спря в пита и се върна на върха. Перес и Хамилтън пък за една обиколка минаха пред Рикиардо. Последният и неговият съотборник в Ред Бул Макс Верстапен спряха още веднъж в бокса за гумите медиум. Това ги прати извън топ 10 за момента. В 28-ия тур Кими очаквано пропусна Фетел на 2-ата позиция.

Хамилтън пък имаше проблеми с настройките на хибридната система, като не можеше да се справи сам, а информацията от бокса не му бе достатъчна да разбере какво трябва да направи. Люис изостана от Пересна 10-ина секунди, който от своя страна започна да застига Райконен. Заради наказанието на Ледени обаче не бе нужно да го изпреварва, а просто да кара близо до него. Мексиканецът все пак мина пред него в предпоследната обиколка.

До финала Вестапен изпревари Маса за 9-ото място, Рикиардо мина пред Хюлкенберг за 7-ото, а мощността в колата на Хамилтън се върна и той записа най-бърза обиколка, но постижението му бе подобрено от Розберг. В самия край и Верстапен се справи с пилота на Форс Индия и стана 8-и.