Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг спечели в Сингапур, излезе начело в шампионата

Розберг спечели в Сингапур, излезе начело в шампионата

50
0

Нико Розберг с Мерцедес спечели Гран при на Сингапур и излезе начело в шампионата на Формула 1. Пилотът на Мерцедес успя да изпълни успешно стратегията с 2 спирания в бокса и остави зад себе си Даниел Рикиардо с Ред Бул. Досегашният лидер Люис Хамилтън остана 3-и и преднината му от 2 точки преди този кръг се превърна в изоставане от 8 т. спрямо Нико. Четвърти се класира Кими Райконен с Ферари, който загуби позиция спрямо Хамилтън при последните спирания. Фетел стигна до 5-ата позиция след старт от последно място, а шести стартиралият много лошо Макс Верстапен.

Още преди старта Ромен Грожан от Хаас не започна изобщо надпреварата заради технически проблем. Французинът се прибра в бокса много ядосан. При потеглянето поведе Розберг, пред Рикиардо, Хамилтън, Райконен, Алонсо, Квят и Сайнц и изостаналия много Верстапен. Хюлкенберг остана между Макс и Карлос и след контакт с двамата се завъртя и се разби в стената на старт-финалната права. На трасето излезе кола за сигурност, а Ботас спука гума и трябваше да мине през бокса за смяна. Пилотът на Уилямс обаче беше пуснат опасно в бокса от механиците си точно докато на това място преминаваше Фетел, но наказание не последва.

 

 

Бътън пък мина през пита за смяна на предно крило. Надпреварата бе подновена в 3-азта обиколка, като Хамилтън се залепи зад Рикиардо, но не успя да го изпревари. Сайнц пък имаше счупен елемент по колата и трябваше да мине през бокса в 8-ата обиколка за поправка. Отпред Розберг дръпна на 5 сек пред Рикиардо, на по-малко от 3 сек зад него бе Хамилтън. Райконен започна да изостава, а Алонсо вече бе на близо 20 сек от водача и бавеше пилотите зад себе си – Квят и Верстапен. 

В 14-ата обиколка Верстапен първи от водещите пилот влезе в бокса и отново сложи суперсофт. Обиколка по-късно спря и Алонсо и сложи суперсофт гуми. В 16-ата Рикиардо и Хамилтън спряха, като позициите се запазиха, а британецът сложи софт, а Даниел суперсофт. Тур по-късно и Нико направи първия си бокс. Въпреки че бе забавен 4.3 сек той запази позиция спрямо конкурентите и се върна 2-и в класирането, зад Райконен, който още не бе спирал. Кими спря в 18-ия тур и се върна на 4-а позиция, на която си беше след старта. Пети и 6шести бяха Перес и Фетел, които бяха с гуми софт и още не бяха спирали в пита. В битката за 8-ата позиция Квят и Верстапен водеха люта битка, като пилотът на Торо Росо защитаваше много твърдо позицията си и блокира на няколко пъти атаките на холандеца.

 

 

 

В 25-ата обиколка Фетел най-после спря за нови гуми и постави чисто нов комплект ултрасофт, връщайки се на 13-а позиция. В 26-ата и Перес мина при механиците си за нови гуми и отново заложи на софт. В 28-ата Верстапен бе първият пилот, който спря за втори път и този път върху колата му бяха поставени гумите ултрасофт. Райконен със своите гуми ултрасофт започна да притиска Хамилтън със софт.

В 33-ата обиколка Рикиардо направи втори си питстоп и постави софт с идеята да изкара до финала, без да спира повече. Секунди по-късно Райконен изпревари Хамилтън, който допусна грешка преди това.

 

 

В 34-ата Розберг спря за втори път и се върна начело пред Даниел. Кими също спря за втори път и начело излезе Люис, но само за една обиколка. В края на 34-ия тур и той мина през бокса и се върна 4-и, зад Райконен, като бе със софт. По-назад Фетел изпревари Квят и стана 5-и. Пилотът на Ферари направи втори си стоп в 43-ата обиколка и сложи ултрасофт. Това освободи 5-ата позиция за Верстапен, а Фетел се върна 6-и. Макс обаче спря още веднъж за нови гуми в 46-ата обиколка, като се върна едва 9-и с най-бавните гуми софт. Хамилтън също спря за 3-и път, слагайки суперсофт в опит да изпревари Кими с пресичаща стратегия. Райконен мина през бокса обиколка по-късно, но се върна малко зад Люис и загуби позиция. Първите двама Розберг и Рикиардо обаче също решиха да се застраховат и да сложат нови гуми. Даниел спря в 47-ата, но Нико се отказа да спира и продължи да кара със софт. Пилотът на Ред Бул обаче започна да го настига с по 3 секунди на обиколка.

 

 

По-назад Верстапен изпревари Перес и Квят и зае 7-ата позиция. След това той настигна и Алонсо. В 55-ата обиколка пилотът на Ред Бул мина пред испанеца, а отпред Рикиардо съкрати изоставането си на 10 сек спрямо Розберг. Австралиецът продължи да натиска и доближи Нико до 2 секунди преди последната обиколка. В нея обаче той нямаше шанс за атака и така Розберг спечели трета поредна победа и излезе на върха в шампионата. Даниел трябваше да се задоволи с второто място, а Хамилтън и Райконен с 3-ото и 4-ото. Пети остана Фетел, шести Верстапен, седми Алонсо, а с осмоот си място Перес изведе Форс Индия пред Уилямс на 4-ото място при конструкторите.