Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Роси участва в двудневни тестове на Ферари

Роси участва в двудневни тестове на Ферари

43
0

След като във вторник световният шампион от MotoGP Валентино Роси направи 80 обиколки на пистата Фиорано с миналогодишното Ферари F2004 вчера той получи и втори шанс да покаже уменията на четири колела. Информация за времената и покритата дистанция от италианеца вчера все още не са известни, но факта, че при първото си качване на болид от Формула 1 Роси бе само с три секунди по-бавен от рекорда на Михаел Шумахер на пистата е многозначителен.

Доколко сериозно са възприети тези изпитания от Ферари говори факта че на пистата са присъствали президента Лука ди Монтеземоло и спортния директор на скудерията Жан Тод. Интересното е че в последните месеци Роси продължи договора си с Ямаха до края на 2006 г. Тогава изтича и договора на Михаел Шумахер. Друг любопитен факт е, че германецът е отложил преговорите за нов договор от насрочена дата за този месец за началото на следващата година.

Допълнителна интрига бе създадена и от тим шефа на Ямаха Давиде Бривио, когато той обяви подписването на едногодишния договор на Роси за 2006 г.: “Радваме се на подписването на договора, защото знаем че през 2007 г. Валентино ще се състезава във Формула 1.” Няколко дни по-късно Бривио обяви, че е бил погрешно разбран и че думите му са били погрешно интерпретирани, докато в това време Роси бе зает усърдно да отрича слуховете за преминаването му във Формула 1.

След тестовете през седмицата обаче вече нищо не може да остане скрито. “Исках да разбера как работи и се държи болид от Формула 1”, заяви Роси след тестовете. “Искам да благодаря на Ферари за предоставената възможност. Двата дни бяха доста интересни и интензивни. Навъртях доста километри и започнах да разбирам нещата благодарение на инженерите и на Марк Жене. Сега обаче отново се качвам на две колела.”

Последният мотоциклетист успял да направи скока от две на четири колела бе венецуелецът Джони Чекото през 80-те години на миналия век. Единствения шампион на две и четири колела обаче е Джон Съртис. Смята се че Роси ще е перфектния избор на Ферари от маркетингова гледна точка. Той определено е любимец на публиката и освен това е италианец. Последният италиански пилот на Ферари бе покойният Микеле Алборето в началото на 80-те години.