Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг с 4-и пореден полпозишън, тръгва първи в Мексико

Розберг с 4-и пореден полпозишън, тръгва първи в Мексико

45
0

Нико Розберг с Мерцедес беше най-бърз в квалификациятя за Гран при на Мексико и ще стартира от първа позиция в надпреварата на пистата Ерманос Родригес утре. Германецът изпревари с 0.188 сек своя съотборник Люис Хамилтън. Трети остана Себастиен Фетел с Ферари, който единствен беше в състояние да постигне време, което да е близко до пилотите на Сребърните стрели.

След него се наредиха пилотите на Ред Бул – Квят и Рикиардо, които обаче изостанаха от Розберг на близо секунда и не оправдаха надеждите, че може да съперничат на Мерцедес, каквито имаше след тренировките. Все пак те изпревариха Ботас и Маса с двете коли на Уилямс, което си е сериозно постижение с оглед на двете дълги прави на трасето, които би трябвало да дават предимство на Уилямс заради по-мощния мотор на Мерцедес.

В квалификацията изобщо не участва Дженсън Бътън. Пилотът на Макларън страдаше от проблеми с двигателя в 3-ата свободна тренировка, като имаше вибрации в колата при ниски обороти. И колата му не беше оправена за сесията за място на старта. Това обаче едва ли има особено значение, след като и без това британецът щеше да потегли последен, тъй като получи наказание от 50 места назад в решетката за двойна смяна на задвижващата система.

След първата част от сесията отпаднаха очаквано Стивънс и Роси, а с оглед на неучастието на Бътън, интригата беше кои ще бъдат другите двама. Те в крайна сметка бяха Фернандо Алонсо и Фелипе Насър. Най-бърз бе Розберг, пред Фетел и Хамилтън.

Кими Райконен, който също имаше проблем с двигателя, успя да участва, като от отбора подготвиха навреме колата му. Финландецът премина през Q1, но във втората част странно защо излезе само с гуми медиум и след това се прибра, без да направи бърз тур със софт. Елиминирани във втората част, освен Кими, бяха Ериксон, Малдонадо, Грожан и Сайнц. Хамилтън този път бе най-бърз, като единствен слезе под 1:20 мин. След него се наредиха Фетел и Розберг.

В последната трета част при първите опити, които бяха масово с две загряващи обиколки (една инсталационна и още една по-бавна), Нико изпревари с почти 0.2 сек Хамилтън, а Фетел единствен беше по-близо до пилотите на Мерцедес с пасив от 0.370 сек. На около и повече от секунда бяха състезателите на Ред Бул и Уилямс.

При вторите опити пилотите в челото не успяха да подобрят постиженията си, като Хамилтън сбърка при влизането в секцията на стадиона. Така Розберг постигна 5-ия си полпозишън за сезона и 4-и пореден.