Начало Избрани Розберг за Макларън и отборните заповеди: Мен ме накараха да пусна директния...

Розберг за Макларън и отборните заповеди: Мен ме накараха да пусна директния си съперник в шампионата – Хамилтън. Ужасно е

4678
0
Оскар Пиастри, Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Майкъл Потс

Макларън трудно ще накара Оскар Пиастри да помага на Ландо Норис в битката срещу Макс Верстапен, смята Нико Розберг. Бившият пилот коментира ситуацията в тима от Уокинг и че австралиецът си е заслужил шанса да печели надпревари във Формула 1.

„Ситуацията е трудна за Оскар, защото в договора си той вероятно е номер едно. В контракта му няма да пише, че трябва да помага на Ландо. Самият Оскар кара брилянтно, така че всъщност заслужава всяка възможност да печели“, заяви Розберг

„А и да не забравяме, че математически все още в борбата за шампионата. Има го и това. Не e толкова по-назад от Ландо, така че не е твърде назад спрямо Верстапен. Тоест трудно е да го накараш евентуално да се отказва от победи“, допълни Розберг.

След 16 кръга от първенството Макс Верстапен е начело с 303 точки. Норис е втори – на 62 точки. Трети в подреждането е Шарл Льоклер (на 86). Пиастри е четвърти с разлика от 106 точки спрямо Верстапен и 44 спрямо съотборника си.

На Розберг бе посочено, че един пилот вероятно не иска да вижда съотборника си да печели шампионата в същата кола.

„Това е най-ужасното нещо“, съгласи се Розберг. „В годината, когато аз спечелих първенството, водех директна битка с Люис Хамилтън. Вървях втори в Монако в дъжда. Даниел Рикиардо изчезваше в далечината. Правилата на отбора ни бяха такива, че аз трябваше в този момент да пусна Люис. Всъщност аз го направих след заповеди от бокса. Директният ми съперник в шампионата! Това е ужасно. Ужасяващо е в такъв автомобил. Определено не е забавно. И противоречи на всичко, което отборът ти е обещал, когато са те взели.“

Обяснението на Тото Волф за описаната от Розберг ситуация тогава е, че Нико се е борел с болида си като че ли имал проблеми с него.

„Дълго време обсъждахме ситуацията. В крайна сметка Нико имаше страхотно отборно поведение. Нито веднъж не постави под въпрос ситуацията“, допълни Волф.

“Ако носех шапка като Ники Лауда, щях да я сваля за Нико“, заяви тогава Волф. „Уважавам как отстъпи позицията си в тази трудна ситуация и постави интереса на отбора си на първо място. Подобно нещо се преглъща трудно от всеки пилот.“

Впоследствие шефът на Мерцедес в F1 каза, че Розберг е имал проблем със спирачките. Нико пък обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1 пет дни, след като спечели титлата през 2016 г.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)

Според Мартин Брандъл пък Оскар Пиастри демонстрира отношение, каквото е виждал у световни шампиони

„Пиастри очевидно изобщо не се интересува от шансовете на Норис в шампионата срещу Макс Верстапен. Това вече го видяхме в Унгария, когато той твърдо взе лидерството в първия завой. Състезателят в мен се възхищава на това отношение. Заради него Пиастри е побеждавал в шампионати и стигна до болид, с който може да печели надпревари в F1. Последното нещо, което ще го развълнува, ще е Норис да стане шампион със същата кола“, коментира Брандъл.

„Това не означава, че няма да помогне в някакъв момент, както и че вече не е помагал на пистата. Но това са отношението и подходът на състезател. Този убийствен инстинкт е изключително важен. Помня как по време на коментара в Унгария се питах дали ако ролите бяха разменени, то Пиастри щеше да върне лидерството на Норис. Наистина не знам отговора. Знам обаче, че много безскрупулни и егоистични световни шампиони, срещу които съм се състезавал, нямаше да го сторят“, каза още Брандъл.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)