Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг завърши сезона с триумф в Абу Даби

Розберг завърши сезона с триумф в Абу Даби

44
0

Нико Розберг с Мерцедес завърши сезона във Формула 1 с победа в Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина. Германецът успя да победи съотборника си Люис Хамилтън, отдавна осигурил титлата си, в интересна битка на стратегиите, която спечели Нико. Така германецът завърши годината с 3 поредни успеха, давайки надежди, че може да се бори за титлата и да победи Хамилтън през следващия сезон. Трети завърши Кими Райконен от Ферари, с което финландецът си гарантира 4-ото място при пилотите. Четвърти остана неговият съотборник в Скудерията Себастиан Фетел, който направи най-доброто след старт от 15-а позиция.

На старта Розберг потегли отлично и поведе, а Хамилтън след посредствен старт все пак запази 2-ото място. Перес от 4-а позиция тръгна по-добре от Райконен, но не съумя да го изпревари до първия завой. Алонсо влезе в бокса още в края на първия тур заради повреда по предното крило заради контакт с Малдонадо в първия завой. Последният счупи окачване и отпадна от състезанието. Фернандо от своя страна получи наказание за инцидента – преминаване през бокса.

Квят първи влезе в бокса в 6-ата обиколка и постави гумите софт. В същия тур Рикиардо изпревари Хюлкенберг и излезе на 5-а позиция. В началото на 7-ия тур Перес и Рикиардо също минаха през пита за смяна на гуми. В челото Розберг започна да се откъсва напред и натрупа около 3 секунди пред Хамилтън.

Бътън и Ботас се удариха в бокса в 9-ата обиколка, след който пилотът на Уилямс остана без здрав преден спойлер. Пилотът на Уилямс получи 5 секунди наказание заради това, че отборът го е пуснал по опасен начин да излезе от бокса. Това го извади от битката за точките и сложи край на надеждите му да завърши пред Кими Райконен в борбата за 4-ото място при пилотите.

В 10-ата лидера Розберг спря за смяна на гуми, като същото стори и Райконен от 3-а позиция. В 11-ата Хамилтън смени гуми и излезе чак 3-и на 6 секунди от Нико, зад Фетел, който още не беше спирал. След това с лекота Люис го изпревари, а Райконен просто беше пропуснат от съотборника си.

След 20-ата обиколка Хамилтън започна да настига Нико и намали изоставането си на под 4 секунди. Чак в 24-ата обиколка Фетел влезе за първи път и смени гумите си софт с нов комплект софт, което бе малко изненадващо с оглед на оставащите 31 обиколки, които можеше да изкара с два чифта нови суперсофт. Пилотът на Ферари се върна на 6-а позиция, зад Рикиардо и Перес. В 27-ия тур Даниел спря за втори път, а в 28-ата това стори и Перес, като мексиканецът запази позицията си.

Отпред Хамилтън доближи плътно Нико, който влезе в бокса за 2-и път в края на 31-ата обиколка. Кими мина също за 2-и път, като беше забавен цели 6.6 сек и излезе 4-и, зад Фетел. Хамилтън спря едва в края на 41-ата обиколка, но странно защо само 13 тура преди края постави софт гуми, слагайки край на надеждите си за победа. Стратегически ход, който със сигурнсот буди много въпросителни.

Фетел след последния си бокс се върна 6-и, но бързо изпревари Рикиардо, а след това настигна и Перес. 10 тура преди финала Себастиан го задмина и излезе 4-и, на която и позиция завърши, зад Райконен. В последните обиколки Хамилтън се опита да настигне Нико, но само успя да намали разликата до 8 сек. По-назад Перес удържа 5-ата позиция пред Рикиардо.