Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хартли ще трябва да стартира от дъното на колоната

Хартли ще трябва да стартира от дъното на колоната

76
0

Новият пилот на Торо Росо Брендън Хартли ще трябва да стартира от дъното на колоната, след като стана ясно, че ще използва нови елементи по задвижващата си система за Гран при на САЩ.

Хартли кара за първи път в състезание, но наследява използваните компоненти през сезона на Карлос Сайнц и Пиер Гасли. За ползване на 6-о турбо, 6-а система MGU-H, 5-а батерия и 5-и електронен блок, той ще получи 30 места наказание на грида.

Самият Хартли заяви, че сега е много по-силен и подготвен за Формула 1, отколкото преди близо 10 г. 27-годишният новозеландец беше резервен пилот на Ред Бул през 2009 и 2010 г., като кара в тестовете за „биковете“ и за Торо Росо съответно през 2008 и 2009 г.

След 2010 г. обаче отпадна от програмата за млади пилоти на Ред Бул. В следващите години той кара във Формула Рено 3.5, сериите GP2, след което премина в сериите Льо Ман, първо в клас LMP2, а след това при Порше в LMP1. През тази година той спечели прочутата надпревара.

„Преди 10-ина години не бях достатъчно подготвен за F1, обясни Хартли на пресконференцията на ФИА. – Постигнах някои успехи в ранните ми дни моторния спорт – спечелих Формула Рено, станах резервен пилот във Формула 1 и направих първия си тест на 18 години.

Но не успях да се справя с напрежението. Не бях щастлив и не се забавлявах. Бях далеч от дома си толкова млад. В следващите години научих много в състезанията за издръжливост и Льо Ман, където също има много напрежение. И сега съм много по-силен отпреди.“

Новозеландецът каза още, че от тима нямат някакви специални очаквания към него. „Искам да постигна най-доброто, което мога. Не си поставям твърде големи цели, заяви Хартли. – Това, че ще дебютирам на писта, което познавам добре, е чудесно. Голямото предизвикателство ще бъде да науча тези коли с големи гуми и високи нива на притискане.“

Засега не е ясно дали Хартли ще кара в още състезания до края на сезона и дали може да бъде титуляр в Торо Росо през 2018 г.