Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ситуацията в Макларън-Хонда изглежда по-зле, отколкото всъщност е, заяви Бътън

Ситуацията в Макларън-Хонда изглежда по-зле, отколкото всъщност е, заяви Бътън

36
0

Дженсън Бътън заяви, че ситуацията в Макларън-Хонда отстрани изглежда по-зле, отколкото всъщност е.

Тимът от Уокинг изкара по-добър ден в петък в сравнение със събота, въпреки ограниченията в задвижващата система. Тогава Фернандо Алонсо направи 59 обиколки. В събота ревизираното уплътнение на MGU-K спря Бътън (както и в четвъртък) и той успя да направи едва 24 тура. За днес се очаква нов, преработен компонент. Малко по-рано пък рейсинг директорът Ерик Булие призна, че отборът е изпълнил наполовина тестовата си програма и появата на проблеми в малкото оставащи дни за изпитания влошава нещата.

Бътън изрази оптимизъм, отбелязвайки, че „ситуацията щеше да е съвсем различна, ако всичко се бе случило миналата година, тъй като всички – или поне повечето – екипи щяха да са в едно и също положение. Другите имат значително повече опит със задвижващите системи за разлика от Хонда и затова ситуацията изглежда по-зле, отколкото е. Би ми харесало да карам постоянно, всеки ден, но случаят понастоящем просто не е такъв. Има проблеми, които трябва да бъдат разрешени, които ще разрешим и се надявам следващият тест да е съвсем друг по отношение на покритите километри.”

Англичанинът обясни, че управляемостта на двигателя е много подобрена в сравнение с предишните тренировки. Освен това „използваме ERS системата, така че има големи стъпки, които обаче не се виждат, тъй като се случват други проблеми. Все още не съм карал този автомобил на пълна скорост. Лично за мен тестът е труден. Поне петъкът бе добър от гледна точка на събраната информация. Имаме много данни за посоката на развитие на болида и настройките, което е страхотно.” Самият Бътън можеше само да допълва базата след повредата в MP4-30 вчера, отхвърли малко работа по аеродинамиката и с екипа правиха спирания в бокса. За първи път тренира стартове и заяви, че са се получили много добре.

Световният шампион във Формула 1 за 2009 г. каза още, че в Мелбърн Макларън няма да разполага с автомобил, който може да печели състезания, но може да има такъв в последния старт. „Всички искаме да видим как върви болидът при пълна мощност, тъй като според мен притежава голям потенциал. Просто в момента е трудно да го извлечем. В момента не мога да кажа дали ще сме готови за първото състезание или не. Но отборът ни е в много различна ситуация в сравнение с последните две години, когато не бяхме достатъчно бързи. Сега всичко е напълно ново за нас. Но всеки път, когато се кача в автомобила, усещането е добро – само не сме натиснали още”, допълни той.