Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел недостижим и в квалификацията

Фетел недостижим и в квалификацията

28
0
2013,Индия,Ред Бул,Себастиан Фетел

Себастиян Фетел без особени проблеми спечели квалификацията в Индия след като остави зад себе си пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън. Пилотът на Ред Бул отново бе недостижим и не остави никакви шансове на конкурентите си. Чудесно представяне направи и неговия съотборник Марк Уебър, който с по-твърдите гуми успя да запише четвърта позиция и утре ще има известно предимство за състезанието. Петото място остана за Фелипе Маса с Ферари, следван от Кими Райконен от екипа на Лотус и Нико Хюлкенберг със Заубер. Фернандо Алонсо заложи подобно на Уебър на стратегията и излезе в третата част на квалификацията с медиум гуми, но се класира едва осми. Зад него останаха само пилотите на Макларън, Серхио Перес и Дженсън Бътън, които също направиха опити само с медиум сместа.

Жегата в Индия бе осезателна и в съботната квалификация. Въздухът бе с температура 30 градуса, докато асфалтът бе загрят до 39 градуса.

Ромен Грожан бе голямото име, което отпадна още след първите 20 минути. Френският пилот на Лотус реши да излезе на пистата с медиум гуми. Същото решение бе взето и от Себастиян Фетел, но докато пилотът на Ред Бул нямаше проблеми с преминаването във втората част след само един опит, то Грожан бе изместен в зоната на отпадащите от Фелипе Маса в последния момент.

Освен французина от Q1 отпаднаха още Пастор Малдонадо, който за десети път бе победен през този сезон от Валтери Ботас, и пилотите на Катерам и Маруся. Жул Бианки предвождаше тази група, следван от Гийдо ван дер Гарде, Шарл Пик и Макс Чилтън.

Пилотите на Ред Бул, които след убедителното си представяне в свободните тренировки с основание бяха смятани за фаворити, не бързаха да излязат в началото на втората част. Увереността им, че с един опит ще успеят да се класират за решителните последни десет минути бе явна.

Розберг поведе след първоначалните опити, следван от Дженсън Бътън и Люис Хамилтън. Маса и Алонсо се движеха четвърти и пети. Фетел обаче без проблеми застана начело след своя опит с повече от половин секунда пред своя съотборник Марк Уебър, повел за кратко след бързата си обиколка.

Края на втората част премина без особени изненади, като под чертата се озоваха Даниел Рикиардо, Пол ди Реста, Адриян Сутил, Жан-Ерик Верн, Валтери Ботас и Естебан Гутиерес.

Така в последната решителна част влязоха пилотите на Ред Бул, Ферари, Мерцедес и Макларън, допълнени от Нико Хюлкенберг и Кими Райконен.

Подходът към последната част бе различен при пилотите на Ред Бул. Фетел заложи на меките гуми, докато Уебър бе с медиум. В Скудерията пък Алонсо направи първи опит с по-твърдата смес, докато Маса щеше да заложи на един единствен опит, както и останалите пилоти, изчакващи последните минути на решителната трета част.

Бътън и Перес решиха да заложат на различна стратегия и се появиха на трасето с медиум гуми за своите бързи обиколки. Марк Уебър и Фернандо Алонсо решиха същото, което обещаваше интересно развитие на състезанието. И докато Уебър успя да спечели четвърта позиция с по-твърдите гуми, то Алонсо, Перес и Бътън останаха в дъното на топ 10. Розберг успя да се класира втори, изпреварвайки своя съотборник Люис Хамилтън. Петото място пък остана за Фелипе Маса, който за разлика от Алонсо заложи на меките гуми. Шести и седми пък останаха Кими Райконен и Нико Хюлкенберг.

Така Фетел и Розберг ще стартират от първа редица в утрешното състезание, като зад тях ще са Хамилтън и Фетел.