Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: Бях сигурен и убеден, че ще продължа да карам за Ферари

Сайнц: Бях сигурен и убеден, че ще продължа да карам за Ферари

6737
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц разкри малко детайли по темата за напускането на Ферари. Първоначално испанецът е бил убеден, че ще продължи да кара за Скудерията и е водил преговори за нов договор. В крайна сметка обаче той е разбрал, че ще бъде освободен от италианския тим в началото на тази година.

Сайнц се надяваше да гарантира бъдещето си във Ферари преди началото на настоящата кампания. 29-годишният пилот водеше разговори за нов договор с италианския отбор и беше уверен, че ще запази мястото си за още две години

В средата на януари Ферари обяви, че Шарл Льоклер е подписал нов многогодишен договор. Предполага се, че той продължава до 2029 г. Очакванията бяха съвсем скоро Скудерията да потвърди и оставането на Сайнц.

Но в началото на февруари Ферари хвърли бомба, след като обяви привличането на Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион ще се присъедини към отбора от Маранело през 2025 г. Хамилтън използва клауза, която му позволи да си тръгне предсрочно от Мерцедес. Решението на британеца беше крайно изненадващо за цялото ръководство на германския производител. Преди това той многократно бе заявявал, че иска да завърши кариерата си в Мерцедес.

Новината за подписването с Хамилтън означава, че Сайнц си тръгва от Ферари след Гран при на Абу Даби. Испанецът призна, че е бил неприятно изненадан от това съобщение, тъй като е бил по средата на преговорите за нов договор.

„Бях в процес на преговори с Ферари. Първоначално изглеждаше, че всичко върви в правилната посока, но изведнъж тази новина стигна до мен. Честно казано това беше напълно неочаквано“, сподели Сайнц.

„Имаше огромен обрат в начина, по който кариерата ми щеше да продължи. Трябваше да се справя с това и да започна преговори. Трябваше да говоря с всички тези отбори, в които потенциално можех да отида“, добави трикратният победител в F1.

Сайнц призна, че предстоящото напускане на Ферари ще бъде много странно. Той беше категоричен, че продължава да е в отлични отношения с ръководството на тима.

„Може би най-специфичното нещо за мен и Ферари е, че всъщност няма нищо помежду ни.  Отношенията ми с Фред [Васьор, шеф на Ферари] са отлични, тези с Шарл също, както и собствените ми представяния на пистата.  Всъщност всичко вървеше гладко. Бях сигурен и убеден, че ще продължа да карам за Ферари.“

„Но изведнъж един седемкратен световен шампион реши, че иска да отиде във Ферари. В този случай не можех да направя нищо и трябваше много бързо да го приема“, добави Сайнц.

Испанецът се превърна в централна фигура на пазара на пилоти за 2025-та. Интерес към него проявяваха от Ауди, Уилямс и Алпин. Сайнц обаче не бързаше да решава бъдещето си и имаше надежди, че може да отиде в Ред Бул и Мерцедес

В края на миналия месец Сайнц избра Уилямс и подписа многогодишен договор. По този начин той ще си партнира с Александър Албон и ще кара болид, задвижван от двигател на Мерцедес.

„Пазарът беше изключително динамичен. Всеки ден научавах нещо ново дори за водещи отбори като Ред Бул и Мерцедес, но и за такива от средата на полето като Уилямс. Не е тайна, че разговарях с всички тях. В крайна сметка от Уилямс ми гласуваха голямо доверие още от  самото начало.“

„Виждам един отбор, който се е развил добре през последните няколко години. В Уилямс има силно ръководство, с много ясна цел и много ясна визия. Има и много инвестиции в проекта, което според мен е от основно значение в днешно време.“

„Винаги съм имал много силна връзка и много добри отношения както с Джеймс, така и с инвестиционната група, която притежава Уилямс. Това ме мотивира. Това е отбор, за който смятам, че мога да помогна да върви напред в бъдеще. Това е мотивация за мен като пилот да отида в такъв исторически отбор, както може би направих преди години в Макларън и да се опитам да им помогна да продължат напред“, заключи Карлос Сайнц.