Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ваулс преследвал Сайнц още от миналия сезон – първата им среща била...

Ваулс преследвал Сайнц още от миналия сезон – първата им среща била в Абу Даби 2023

1707
0
Джеймс Ваулс, Фредерик Васьор
Джеймс Ваулс и Фредерик Васьор; снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс е организирал първата си среща с Карлос Сайнц и семейството му с идеята да привлече испанския пилот в Уилямс още в Абу Даби миналата година. Шефът на отбора от Гроув разказа за това пред официалния сайт на F1 като доказателство, че Сайнц е бил основната му цел още преди да бъде оповестено официално, че Люис Хамилтън отива във Ферари от 2025 г. Ваулс разказал на испанския пилот и добрите, и лошите страни на проекта, който ръководи. Единственото, за което отказал да преговаря, била дължината на контракта. Ваулс бе категоричен, че не е искал едногодишно споразумение, докато Сайнц си търси по-добро място за 2026 г. Вчера бе оповестено официално, че испанецът ще е пилот на Уилямс от догодина.

„Трябваше да ги прекараме отзад, за да могат да се качат до моя офис. Тогава за първи път говорих с всички и започнах да ги опознавам“, сподели Ваулс

„Получи се връзка помежду ни, защото техните семейни ценности са много подобни на моите – честност, представяне на пистата без политика и как да се свърши най-добрата работа с наличното оборудване. Това беше в Абу Даби 2023, когато не се знаеше какво ще стане с Карлос. Аз се постарах да разберат колко сме сериозни относно връщането в челото. После дойде новината за Люис [Хамилтън], която хвана и двама ни – и мен, и Карлос – неподготвени. Но пък започнах нормален процес на преговори.“

„Аз вярвам в този проект. Напуснах комфорта на Мерцедес, за да дойда тук с добро основание. Историята ни сочи, че сме вторият най-успешен отбор на грида. Имаме наистина сериозни инвеститори. Искаме успех. Същото нещо не може да се каже за други екипи на решетката. И ако някой не приема това като знак за промяната в Уилямс, то нищо няма да го убеди“, каза още Ваулс.

Ръководителят на Уилямс в Гран при призна, че преговорите със Сайнц са довели до повече късни хотелски срещи, отколкото има желание да си спомня!

„Имаше много късни вечери, много телефонни обаждания, но той получи нужното му пространство и време да мисли преди да приключим споразумението. Фактът, че искам да дойде при нас, стана много публичен. В такъв момент може да изглеждаш или като герой, или като глупак. Бях наясно с това от самото начало. Но желанието ми бе Карлос да е наясно, че за мен той е част от бъдещето на Уилямс – такова, каквото аз го виждам“, добави Ваулс.

„Предпочетох светът да знае какъв невероятен спортист е Сайнц и че според мен ще работим добре заедно. Ако нещата не се бяха получили по настоящия начин, то нямаше да съжалявам. Човек трябва да стори необходимото, за да вземе точните хора за организацията си. Накрая усилията си струваха. И казах на Карлос, че договорът му е може би най-дългият, който съм виждал. И нека да е ясно: контрактите на Люис са сложни!“, обясни Ваулс.