Начало Избрани Сайнц: Ферари трябва да спечели поне едно състезание до края на годината

Сайнц: Ферари трябва да спечели поне едно състезание до края на годината

1198
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц вярва, че Ферари трябва да спечели поне едно състезание до края на сезон 2022. Според испанеца, така ще бъде повишена увереността на италианския отбор за следващата кампания.

Скудерията започна новата ера във Формула 1 като основен претендент за титлата. Черните кончета водеха битка с Ред Бул в началната фаза на тазгодишния сезон. Но с напредване на стартовете редица технически проблеми и стратегически грешки позволиха на авестийския отбор да се отдалечи от преките си съперници от Маранело.

До момента Ферари спечели само 4 от общо 17 старта за тази година. Това прави по-малко от 1/4 от състезанията. В същото време Ред Бул грабна победата в останалите надпревари, като 11 от тях бяха спечелени от Макс Верстапен.

Последната победа за Скудерията бе преди три месеца в Австрия. Тогава Льоклер триумфира на пистата Ред Бул Ринг.

Сега Верстапен е на път да защити световната си титла още в неделната Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул трябва да спечели състезанието и да запише най-бързата обиколка, за да си гарантира трофея. При конструкторите екипът от Милтън Кийнс има повече от достатъчен аванс пред съперниците си от Маранело, които трябва да се защитават от Мерцедес.

Независимо от тазгодишното класиране, Сайнц смята, че още една победа ще даде на Ферари така необходимия тласък. 28-годишният състезател иска Скудерията да се прегрупира и да се поучи от грешките си.

„Мисля, че за нас борбата все още е интересна. Нашата цел като отбор е да печелим състезания и да се подготвим добре за следващия сезон. Очевидно тази година първата позиция вече е твърде недостижим както в шампионата на конструкторите, така и в този на пилотите. Сега сме фокусирани върху това да печелим състезания“, сподели Сайнц.

„Ферари трябва да спечели поне едно състезание до края на годината. Самият аз вярвам, че това ни даде много добри чувства и мотивация за следващия сезон. Не трябва да забравяме, че мина доста време от последния ни успех.“

„Победата би означавала да изпълним перфектния си уикенд. Имаме нужда точно от това. а от това ще имаме нужда. Ние сме Ферари. Това, което искаме, е да печелим състезания, да се подготвим за следващата година, да продължим да се учим и да продължим да изпълняваме перфектни уикенди. По този начин ще се повиши увереността и ще се отворят повече възможности за победи“, добави Сайнц.

Испанецът коментира и развитието на първия ден от уикенда за Гран при на Япония. Сайнц даде второ време в първата свободна тренировка, а във втората остана шести. И двете сесии се проведоха на мокро.

„Петъкът беше много мокър. Това обикновено означава, че няма да има много дълги серии с обиколки. Днес условията бяха стабилни. За щастие успяхме да тестваме както гумите интермедия, така и тези за мокра писта. Успяхме да научим няколко неща в тези трудни условия. Като цяло можем да кажем, че петъкът беше продуктивен. Сега е време да се подготвим за утрешната квалификация“, каза Сайнц.

Другият пилот на Ферари Шарл Льоклер не се чувстваше много комфортно на наводнената писта Сузука. Монегаскът даде трето време в FP1, а в FP2 остана 11-ти.

„Като цяло първият ден на пистата беше добър по отношение на представянето. Въпреки че FP1 мина добре и имах добро усещане в автомобила, не мога да кажа много за FP2, тъй като гумите ми бяха напълно износени. Времето утре трябва да бъде доста по-различно от това, което видяхме днес. Третата свободна тренировка ще бъде много важна сесия за нас, за да се адаптираме към условията възможно най-бързо в подготовката ни за квалификацията“, заяви Льоклер.