Начало Избрани Алонсо начело в първата свободна тренировка за Гран при на Япония

Алонсо начело в първата свободна тренировка за Гран при на Япония

2137
0
Гран при на Япония 2022
снимка, Пирели

Фернандо Алонсо зае първата позиция след края на първата свободна тренировка за Гран при на Япония. Пилотът на Алпин записа най-доброто време за 1:42.248 мин. Втори и трети финишираха състезателите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.

Япония посрещна F1 с хладно и дъждовно време. Температурата на въздуха преди старта на състезателния уикенд на пистата Сузука бе 15 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 20. Влажността бе 95 % заради мокрото трасе.

Голяма част от екипите нямаха големи подобрения по своите автомобили. Изключение правеха от Алфа Ромео и Ферари, които решиха да използват актуализации специално за този уикенд.

Кевин Магнусен пръв напусна гаража на своя отбор. Пилотът на Хаас направи инсталационна обиколка с гуми на Пирели за напълно мокра писта. Цунода също направи обиколка и заяви, че има няколко малки рекички след края на сектор №1.

Шумахер, Латифи и Строл също решиха да пробват мократа писта Сузука, докато останалите състезатели оставаха в гаражите на своите отбори. Пилотът на Астън Мартин заяви по радиото, че трасето започна да изсъхва и няма застояла вода. Според Льоклер скоро ще стане време за използване на интермедии. Монегаскът записа и първата най-бърза обиколка за 1:49.103 мин.

20 минути след старта на първата тренировка в Япония Льоклер водеше пред Сайнц, Ботас, Норис, Шумахер и Жу. Това бяха единствените състезатели, които бяха записали време. Сайнц се оплака от странен шум в двигателя на неговия болид.

Сайнц измести своя съотборник от върха с обиколка за 1:47.758 минути, докато Алонсо излезе на пистата и даде четвърто време. Междувременно автомобилите на Ред Бул, Мерцедес, Астън Мартин и Уилямс не бяха записали време.

В средата на първата сесия в Япония Сайнц водеше пред Льоклер, Рикиардо, Алонсо, Ботас, Норис, Магнусен, Шумахер, Гасли и Жу. Монегаскът получи информация за ново преваляване в последните 15 минути от тренировката.

Верстапен излезе на пистата с гуми интермедия и записа най-бързата обиколка за 1:44.059 мин. Примерът на Верстапен бе последван от Перес, Окон и Ботас. Латифи пък допусна грешка в завой №11. Световният шампион подобри постижението си с още шест десети и половина. Окон подобри времето на Верстапен и зае първата позиция.

По-малко от 20 минути преди финала на първата тренировъчна сесия Льоклер отново оглави класирането след като сложи интермедии. Пилотът на Ферари допусна лека грешка, но въпреки това записа по-добро време от Сайнц. Двамата бяха изпреварени от Алонсо, който записа време за 1:42.248 мин. Междувременно болидите на Мерцедес излязоха на пистата с интермедии и записа обиколки извън топ 10.

Въпреки лошото време и мократа писта, атмосферата на трибуните в Япония бе невероятна.

15 минути преди края на първата свободна тренировка в Япония дъждът започна отново да се усилва. Информацията бе потвърдена от повечето пилоти на трасето. Льоклер допусна грешка на завоя Spoon, но успя да удържи своя болид.

До края на първата петъчна сесия в Япония пилотите се прибраха в своите гаражи, докато дъждът отново се усили. В последните минути преди финала на тренировката пилотите на Алфа Ромео излязоха от бокса с гуми за напълно нова мокра писта. Жу се оплака от голямо количество застояла вода в сектор 1.

В крайна сметка Алонсо остана на първа позиция, следван от  Сайнц и Льоклер. Четвърти и пети финишираха Окон и Магнусен. Челната десетка бе допълнена от Верстапен, Шумахер, Норис, Ботас и Перес. Германецът катастрофира в самия край на сесията, което поставя под въпрос участието му в FP2.