Начало Автомобилни новини Съперничеството между McLaren и Ferrari се пренася на пътя

Съперничеството между McLaren и Ferrari се пренася на пътя

81
0
McLaren P1

Пословичното съперничество между McLaren и Ferrari ще се пренесе и по нормалните пътища, след като досега се случваше основно във Формула 1. Двете компании показаха последните си серийни модели на автомобилното изложение в Женева.

Ferrari LaFerrari и McLaren P1 ще струват съответно 1,41 млн. и 1,06 млн. евро. И двата автомобила ще бъдат произведени в ограничени серии – съответно 499 и 275 броя. Мощността е 963 к.с. за италианската кола срещу 903 за британската. Ускорението от 0 до 100 км/ч обаче се случва и при двете за по-малко от 3 секунди. Максималната скорост на Ferrari-то е над 350 км/ч, докато тази на McLaren-а е ограничена на 350 км/ч.

И двете компании използват за първи път KERS (Kinetic Energy Recovery System). Технологията е заимствана от Формула 1, като в системите на двете коли има известна разлика. Сравнение в теглото е по-трудно да се направи, тъй като P1 е 1400 кг, но Ferrari не обявиха колко тежи LaFerrari.

Сигурен съм, че ще е интересно съперничество, когато нещата опрат до Нордшлайфе – коментира председателят на McLaren Automotive Рон Денис пред Аутомотив Нюз Юръп, имайки предвид рекордната обиколка на прочутото трасе в Германия. – Очевидно е, че имаме различен подход. Нашият е по-отдаден на аеродинамичното представяне. Подът на колата се използва за създаването на аеропритискане.

Маркетинговият мениджър на Ferrari Андреа Баси обясни, че концепцията на екипа от Маранело е била съсредоточена върху цялостната форма на автомобила.