Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 САЩ ще остане с едно състезание в календара, смята Бърни

САЩ ще остане с едно състезание в календара, смята Бърни

25
0

Състезанието за Гран при на САЩ в Остин ще остане дълго време единственият американски кръг от календара на Формула 1. Това заяви доскорошният управник на търговските права в спорта Бърни Екълстоун. Британецът имаше желание в САЩ да има няколко състезания в близко бъдеще, както беше в началото на 80-те години на миналия век. Според него обаче с оглед на натоварения календар и желанието и на други страни да приемат Ф1, това ще е невъзможно.

„Ще бъде трудно да включим няколко американски надпревари в календара, каза Бърни. – Аз пробвах да добавя Ню Йорк, но проблемът с американците е това, че те искат гарантирана печалба преди подписването на договора. По време на преговорите аз им отговорих, че нямаше да имам нужда от тях, ако бях сигурен, че такава ще има.“

Основен проблем пред подписването на договори за състезания по източното и западното крайбрежие, каквато е целта, е огромната такса за домакинство. В случая на Остин, тя възлиза на поне 23 милиона долара, което отблъсква по-голямата част от кандидатите за кръг в Съединените щати.

Екълстоун, който месеци наред водеше тежки дискусии с американски и китайски инвеститори, както и предприемача Фарид Шидфар за спонсориране на състезание в меката на хазарта и забавленията – Лас Вегас, не пропусна и да се пошегува със стриктните преговарящи.

„Американците са пълни професионалисти в преговорите, каза още Екълстоун. – Водехме ги всеки ден в 7 часа сутринта. Може би трябваше да спечеля концесията за доставка на минерална вода. Мисля, че проектът все още не е отпаднал, но те често менят мнението си. Миналата седмица се видяхме, а в понеделник ми се обадиха с различно мнение.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter