Начало Избрани Норис с убедителна победа в Сингапур, Верстапен и Пиастри допълниха подиума

Норис с убедителна победа в Сингапур, Верстапен и Пиастри допълниха подиума

1717
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис спечели състезанието в Сингапур. Пилотът на Макларън потегли от полпозишън и доминираше през всичките обиколки на уличното трасе. Втори и трети на повече от 20 сек. зад Норис финишираха Макс Верстапен (Ред Бул) и Оскар Пиастри (Макларън).

Условията преди началото на Гран при на Сингапур бяха подобни на тези в квалификацията. Температурата на въздуха беше 31 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Влажността беше над 70 %, а вероятността за валежи- близка до нулева. Атмосферата около градското трасе беше невероятна.

По-голямата част от F1 пилотите решиха да потеглят с гуми медиум. Хамилтън и Рикиардо заложиха на софт, а Магнусен, Строл, Ботас и Жу- хард.

Норис имаше добра стартова реакция и запази първото място. Зад него се движеха Верстапен, Хамилтън и Ръсел. Пиастри загуби позиция от Хюлкенберг. В топ 10 влизаха още Алонсо, Льоклер, Колапинто и Цунода. Сайнц и Албон минаха напряко през първите два завоя и загубиха позиции. В дъното на колоната се намираха Строл, Ботас и Жу, които са с твърди гуми.

Норис водеше колоната след първите три обиколки в Сингапур. Пилотът на Макларън записа най-бързия тур за 1:38.480 мин. и се отдалечи на повече от секунда спрямо Верстапен. Хамилтън започна да изостава и беше настигнат от Ръсел. Зад тях Пиастри се справи с Хюлкенберг и си върна петото място. В топ 10 влизаха още Алонсо, Льоклер, Колапинто и Перес

Норис продължи да води в следващите няколко тура в Гран при на Сингапур. Британецът се откъсна на 2 сек. спрямо Верстапен. Нямаше промяна в местата до топ 10. Льоклер каза по радиото, че парче карбон е влязло в болида му. Сайнц се движеше 12-ти и беше блокиран зад Цунода.

След 10-тата обиколка започнаха първите спирания в бокса. Албон пръв влезе в бокса, следван от Рикиардо. Норис водеше с комфортен аванс пред Верстапен, следван от Хамилтън и Ръсел. Петото място беше за Пиастри. Зад него имаше DRS влакче, в което влизаха Хюлкенберг, Алонсо и Льоклер. Сайнц продължаваше да се движи 12-ти, докато Перес облиза стената.

Сайнц влезе в бокса в началото на обиколка №15 от Гран при на Сингапур. Пилотът на Ферари се върна 18-ти и успя да излезе пред Албон. Състезателят от тайландски произход забави темпото заради потенциален проблем. В крайна сметка той се прибра в бокса и оттегли от надпреварата.

Хамилтън влезе в бокса в 18-тата от общо 62 обиколки в Сингапур. Състезателя на Мерцедес се върна извън топ 10 с твърди гуми на Пирели. Отпред Норис имаше стабилна преднина спрямо Норис. Льоклер продължаваше да стои заклещен зад Хюлкенберг и Алонсо. Седемкратният световен шампион призна по радиото, че е докоснал стената на излизане от бокса.

Норис контролираше събитията след първите 25 тура от състезанието в Сингапур. Пилотът на Макларън имаше повече от 15-секунден аванс спрямо Верстапен. Зад него Пиастри преследваше третия Ръсел. Льоклер продължаваше да се движи зад Хюлкенберг и Алонсо. Пилотът на Ферари не скри разочарованието си ситуацията.

Верстапен влезе в бокса в обиколка №30 и се върна зад Пиастри. Норис направи питстоп обиколка по-късно. Британецът допусна грешка на спиране и едва не се удари в стената. След спирането Норис запази водачеството и отново имаше стабилен аванс спрямо Верстапен. Льоклер се движеше четвърти, но още не беше спирал в бокса. Следващите места се заемаха от Ръсел, Хамилтън, Цунода, Сайнц, Алонсо, Хюлкенберг и Перес.

Льоклер направи питстоп в 37-мата от общо 62 обиколки в Сингапур. Пилотът на Ферари се върна на позиция зад Алонсо, но успя да прескочи Хюлкенберг и Перес. Пиастри продължаваше да стои на пистата с износени средно твърди гуми. Австралиецът направи пистоп в обиколка №38 и се върна точно зад Хамилтън и Ръсел

Пиастри бързо се справи с Хамилтън и започна да гони Ръсел. Льоклер пък успя да задмине Алонсо и зае седмото място. Цунода пък спореше по радиото за това дали тимът да нареди Рикиардо да го пусне пред себе си. Отпред Норис контролираше събитията на уличната писта в Сингапур. Втори на повече от 15 сек. се намираше Верстапен.

Пиастри се справи с Ръсел и започна да доближава Верстапен. Льоклер изпревари Сайнц и започна да топи изоставането си спрямо Хамилтън. Местата до топ 10 бяха заети от Алонсо, Хюлкенберг и Перес. Мексиканецът се оплака от подскачане и проблеми с гумите на неговия RB20.

Льоклер изпревари Хамилтън и започна да гони Ръсел. Отпред Норис записа най-бързия тур и имаше повече от 25-секундна преднина спрямо Верстапен. Пилотът на Макларън отново облиза стената на няколко пъти. Магнусен спука гума и направи допълнителен питстоп. Перес пък продължаваше да се движи точно зад Хюлкенберг.

В последните турове в Сингапур Льоклер започна да атакува Ръсел. Пилотът на Ферари обаче не успя да спечели позиция и остана зад съперника си от Мерцедес.

Норис спечели Гран при на Сингапур по изключително убедителен начин. Състезателят на Макларън записа трети успех от началото на сезон 2024 в F1. До него на подиума се качиха Верстапен и Пиастри. Четвърти и пети се класираха Ръсел и Льоклер. Шестото място остана за Хамилтън. В топ 10 влязоха още Сайнц, Алонсо, Хюлкенберг и Перес.