Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Себастиян Фетел с първа победа в Германия

Себастиян Фетел с първа победа в Германия

55
0
2013,Нюрбургринг,Ред Бул,Себастиан Фетел

Себастиян Фетел постигна първа победа в домашното си състезание, печелейки на пистата Нюрбургринг. Втори и трети се наредиха пилотите на Лотус, Кими Райконен и Ромен Грожан. Фернандо Алонсо остана четвърти, а петото място зае стартиралия от първа позиция Люис Хамилтън.

Подготовката на Люис Хамилтън за състезанието бе далеч от перфектна. Първо сутринта от екипа смениха горивната помпа на колата му, а в последствие след обиколката за излизане от бокса пилотът прегря спирачките си, което при спирането на грида причини запалването им. От екипа реагираха моментално, като ги смениха минути преди старта.

Както и се очакваше незаписалите времена в третата част на квалификацията Дженсън Бътън и Нико Хюлкенберг подобно на пилотите на Ферари бяха решили да стартират с медиум гуми. Розберг също бе избрал подобна стратегия.

Стартът на Хамилтън определено бе далеч от добър и още в първия завой пред него успяха да минат Фетел и Уебър. Така германецът поведе в домашното си състезание. Добър старт направи и Фелипе Маса, който успя да изпревари Даниел Рикиардо. Доброто представяне на бразилеца не продължи дълго, като още в началото на четвъртата обиколка той се завъртя на първи завой и отпадна.

Първите спирания в бокса започнаха още в петата обиколка. Даниел Рикиардо мина през през питлейна за смяна на гуми. Хамилтън направи същото в седмия тур, като и двамата излязоха с медиум сместа. Хамилтън излезе десети, докато пилотът на Торо Росо бе 13-и.

От Ред Бул привикаха Фетел в осмата обиколка и световният шампион излезе на шеста позиция, нареждайки се пред пилотите на МЕрцедес, Розберг (без спиране) и Хамилтън. Уебър последва съотборника си в деветата обиколка. От екипа на Ред Бул обаче не завинтиха добре гайката на задната му дясна гума и още при излизането си от на питлейна тя се отдели от колата, удряйки един от операторите в бокса.

Фетел успя да изпревари Нико Хюлкенберг, а намиращият се в обиколката си след смяна на гуми Кими Райконен стана лесна плячка за състезателите на Мерцедес. Така начело последен без стоп с меките гуми бе Грожан, следван от Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. Фетел бе четвърти, следван от Хюлкенберг, Розберг, Хамилтън и Райконен. В началото на 11-ата обиколка Фетел успя да изпревари Бътън и зае трето място. Гумите на Райконен пък започнаха да работят в оптимални температури и той започна да притиска Хамилтън.

Фернандо Алонсо направи първо спиране в 13-ата обиколка и излезе девети. От питуола на Мерцедес се обадиха на Розберг да пропусне Хамилтън пред себе си, изтъквайки, че двамата са с различна стратегия. Нико обаче не бързаше да пропусне съотборника си. Гумите му обаче бяха в края на своя живот и скоро той стана лесна плячка за Хамилтън и Райконен.

Грожан влезе в бокса в 14-ия тур и след чудесна работа на механиците на Лотус излезе втори зад Фетел. Бътън бе трети, следван от Хюлкенберг, Хамилтън, Райконен и Розберг. Алонсо бе осми, а десетката се допълваше от Малдонадо и Ботас. Пилотите на Уилямс, заедно с Бътън, Хюлкенберг и Розберг все още не бяха правили първите си спирания в бокса.

В 17-ата обиколка победителят от Силвърстоун влезе в питлейна за смяна и излезе 15-и. Сънародникът му и съименник от екипа на Заубер направи същото тур по-късно, излизайки 13-и.

В челото Фетел продължаваше да води пред Грожан, но французинът правеше всичко възможно да се доближи до водача. Райконен от своя страна успя да изпревари Хамилтън и да заеме четвъртото място на шикана след обратната права. Англичанинът явно имаше проблем със сцеплението и скоро зад него се залепи и Фернандо Алонсо. Износването на гумите на колата на Мерцедес изглеждаше по-сериозно от очакваното, което можеше да означава, че ще се наложи да спира 3 пъти в бокса.

Дженсън Бътън направи първо спиране в 22-ата обиколка. Англичанинът излезе пети, след като Хамилтън тур по-късно направи своя втори стоп. Пилотът на Мерцедес излезе на осма позиция зад Перес и Хюлкенберг.

Двигателят на Бианки се пръсна в 24-ата обиколка, а след като французинът слезе от колата си преди шикана, болидът тръгна назад преминавайки опасно през пистата. За радост този инцидент се размина бе последващи проблеми, но на пистата излезе кола за сигурност. Това бе използвано от първите четирима – Фетел, Грожан, Райконен и Алонсо, за да направят вторите си спирания в бокса. Те се върнаха на пистата в същия ред.

Колата за сигурност се прибра в 30-ата обиколка, като промени в челото не настъпиха. Фетел продължи да е начело пред Грожан, Райконен, Алонсо, Бътън, Хюлкенберг и Хамилтън.

Няколко обиколки след рестарта изглежда гумите на болидите на Лотус започнаха да работят по-добре от тези на колата на Фетел. Така Грожан и Райконен се доближиха плътно до водача.

В 36-ата обиколка пък Серхио Перес успя да изпревари Пастор Малдонадо в битка за осмото място. Пред него пък Хюлкенберг бе притискан от Хамилтън. В 38-ия тур англичанинът излезе напред, след като германският му съперник влезе в бокса за своето второ финално спиране. Германският пилот на Заубер излезе 16-и, но очакваше да мине напред при последните спирания на съперниците си.

Ромен Грожан направи последно спиране в 41-ата обиколка излизайки шести пред Серхио Перес. Фетел направи своя последен стоп тур по-късно и успя отново да излезе пред Грожан, на пета позиция. Райконен от своя страна подобри резултата за най-бърза обиколка, давайки всичко от себе си в опит да излезе пред Фетел и Грожан след последното си спиране. Финландецът водеше, следван от Алонсо, Бътън, Хамилтън, Фетел и Грожан.

Хамилтън успя да задържи Фетел две обиколки, преди да бъде изпреварен от германеца на трети завой в 45-ия тур. Маневрата бе много важна за пилота на Ред Бул, за да не позволи разликата между него и Райконен да продължи да се увеличава. Хамилтън от своя страна явно страдаше заради износените си гуми и направи финален стоп в 46-ата обиколка.

Следващата преграда за Фетел пък бе Дженсън Бътън. Англичанинът влезе за своето последно спиране в 48-ия тур, оставяйки чиста писта пред трикратния световен шампион. Райконен и Алонсо бяха единствените пилоти пред него, като испанецът със сигурност трябваше да спира поне още веднъж в бокса, за да използва и меката смес. Финландецът обаче можеше и да успее да завърши с един стоп по-малко от мнозинството от пилотите

Райконен и Алонсо обаче влязоха в бокса в 50-ата обиколка, като и двамата сложиха меките гуми за последната си серия от обиколки. Фетел отново излезе начело, следван от Грожан, Райконен, Алонсо и Бътън. Шести бе Серхио Перес, който се опитваше да пристиска съотборника си.

Осем обиколки преди края Грожан бе посъветван от питуола да отстъпи позиция на съотборника си Райконен. Изпреварването на изостаналите с обиколка коли обаче отложи размяната на позиции между двамата за няколко обиколки. Все пак в 55-ата обиколка французинът отстъпи второто място.

Люис Хамилтън от своя страна успя да изпревари Серхио Перес и да заеме шеста позиция. Отпред благодарение на меките си гуми пък Алонсо притисна Грожан. Меките гуми обаче започнаха да губят  от своето предимство в последните обиколки и промени в четворката не настъпиха.

Така Фетел спечели за първи път в родината си, следван от Райконен, Грожан, Алонсо, Хамилтън, Бътън, Перес, Розберг и Хюлкенберг.

След деветия кръг от сезона Себастиян Фетел увеличи преднината си пред Фернандо Алонсо на 34 точки. Кими Райконен е трети, само на пет точки зад испанеца. При конструкторите пък Ред Бул води убедително с 69 точки пред Мерцедес и със 70 пред Ферари.