Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо пред Хамилтън и Верстапен във втората тренировка на Аутодромо Ерманос Родригес

Рикиардо пред Хамилтън и Верстапен във втората тренировка на Аутодромо Ерманос Родригес

69
0
Аутодромо Ерманос Родригес,Гран при на Мексико
снимка Пирели

Даниел Рикиардо бе най-бърз във втората петъчна тренировка на Аутодромо Ерманос Родригес в Мексико. Австралийският пилот изпревари Люис Хамилтън (Мерцедес) с 0,131 сек. Съотборникът му в Ред Бул Макс Верстапен бе трети (+0,163).

Температурите се бяха повишили значително до началото на втората сесия. Тази на въздуха вече бе 22 градуса, а на пистата – 43. Веднага след даване началото на тренировката Щофел Вандоорн излезе на пистата. Белгиецът изобщо не кара в сутрешните 90 минути за подготовка. Двамата със съотборника му Фернандо Алонсо са с десетки позиции наказание за смяна на компоненти в задвижващите им системи. Време не губи и Кевин Магнусен, който също загуби доста време в предходната сесия.

Пилотите на Хаас дадоха първите времена. Магнусен бе по-бърз с 1:21.669 мин. Ромен Грожан обаче се завъртя, след като се спука задна лява гума. Той все пак успя да продължи и да прибере автомобила си в бокса. Вандоорн пък предупреден, че спирачките му са чисто нови и трябва да ги загрее добре.

Прибирайки се към бокса обаче, Грожан попиля още повече парчета от елементи по колата си по трасето. Затова и рейс контролът предпочете още в шестата минута да спре тренировката, за да даде възможност на маршалите да съберат отломките.

В таблицата имаше седем времена, всичките дадени с гуми софт. Пилотите на големите отбори дори не бяха започнали работа, когато тренировката бе спряна. Рестартът бе даден по-малко от 10 минути след появата на червените флагове и подготовката за Гран при на Мексико продължи.

Вандоорн спря на изхода от питлейна и се обади по радиото, че колата му отива настрани. От питуола на Макларън му казаха да отбие и механици на екипа го върнаха в бокса.

Люис Хамилтън се завъртя малко след това. 20 минути след началото на сесията пък Макс Верстапен оглави таблицата с 1:18.808 мин (с гуми софт). На 0,142 сек зад него бе Алонсо (с ултрасофт), следван от Себастиан Фетел (+0,470), Кими Райконен (0,563), Валтери Ботас (+0,695) и т.н. Фетел се обади по радиото: „Нещо се пръсна, има киселина или нещо такова. На седалката. Прибирам се.” Немският пилот на Скудерията допълни, че може да е пожарогасителят, но не бе сигурен.

Себастиан поиска резервен екип, за да се преоблече, докато на трасето Ланс Строл бе поредният пилот, който се завъртя. В Мерцедес пък проверяваха автомобила на Хамилтън след завъртането му.

Даниел Рикиардо (със софт) даде най-добро време – 1:18.769 мин (0,039 сек спрямо постижението на Верстапен). Райконен бе излязъл трети, на 0,136 от австралиеца.

Хамилтън се върна на пистата малко над половин след началото на тренировката и веднага бе най-бърз – 1:18.077 мин (с ултрасофт). Ботас даде второ време, на 0,409 сек от съотборника си. В следващия си бърз тур Люис бе още по-силен – 1:17.932 мин.

Ферари също започна работа с ултрасофт и Райконен даде второ време – на 0,210 сек зад Хамилтън. От тима съобщиха, че са сменили пожарогасителя в болида на Фетел и той е готов да излезе пак на пистата. През това време Рикиардо изпревари Люис (1:17.801), а Верстапен бе с трето постижение.

Половин час преди карирания флаг изглеждаше като че ли Пиер Гасли няма да се появи повече на пистата. Това означаваше, че французинът ще е с минимална подготовка от едва 10 тура преди съботния ден. Брендън Хартли пък се завъртя, предизвиквай предупредителни жълти знамена във втори сектор. Новозеландецът успя да се върне на трасето и продължи.

По това време екипите се бяха съсредоточили основно върху серии от дълги обиколки в подготовка за състезанието. Сесията обаче приключи по-рано от предвиденото за Верстапен заради проблем със задвижващата система. Това няма да повлияе на холандеца през останалата част от уикенда, тъй като агрегатът бе от използваните в петък, но все пак съкрати подготовката му.