Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сензор предотвратява загубата на гума заради незавита гайка

Сензор предотвратява загубата на гума заради незавита гайка

51
0
бокс,гуми,механици,пит

Сигурността във Формула 1 винаги е била на най-високо ниво. Все инцидент се анализира и изследва, за да може в бъдеще подобен да бъде избегнат или предотвратен. След инцидента с Фелипе Маса през 2009 г. работна група към ФИА разглежда възможността за изграждането на кокпита по начин, предотвратяващ влизането на външни предмети в него. Друг проблем, не рядко срещан в състезанията от Гран при пък вече изглежда е решен от същата група. Търкалящите се колела, отделени от болида вече трябва да станат минало.

Италианската фирма Паоли е направила подобрение на техните пистолети за завиване на гайките на гумите. То се състои в това, че сензор в гайковерта измерва с какъв въртящ момент се фиксира гумата към шасито при стоп в бокса. Ако стойността е под точно определената за това действие, светодиод сигнализира за възможно отделяне на гумата от болида.

„Механикът може сам да нагласи минималната желана стойност“, обяснява Федерико Галони, изпълнителен директор на Паоли пред F1web.it.

Грешките след спирания в бокса могат да имат най-тежките възможни последствия. През 2010 г. отделило се от колата на Нико Розберг колело в питлейна на Хунгароринг удари група механици. За щастие без сериозни последици. През 2011 г. подобни случаи също имаше след като Дженсън Бътън отпадна заради забравена в гайковерта гайка на Силвърстоун. Подобен бе и случая с Тимо Глок в Бразилия.

От 2000 г. 11 пилоти са имали подобни инциденти. Очаква се с нововъведението на Паоли те да изчезнат напълно. Новата система не е задължителна, но Паоли снабдяват почти всички отбори във Формула 1.