Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на F1 проучват как пистите могат да се променят, за да...

Шефовете на F1 проучват как пистите могат да се променят, за да има повече изпреварвания

50
0

Отговорникът по спортните въпроси в F1 Рос Браун разкри, че собствениците на спорта от Liberty Media са започнали проучване кои писти в календара могат да бъдат променени и по какъв начин, за да има повече изпреварвания на тях.

Освен това вече бе започната работа и по проект да се установи как може да бъде променен дизайна на колите, че те да могат да се следват по-лесно една с друга.

В последния кръг от сезона в Абу Даби изпреварванията бяха много малко, като се оказа, че за целия изминал сезон те са почти наполовина по-малко спрямо 2016 г. В Русия дори се е случило само едно реално изпреварване.

Очаква се за следващия сезон трасето в Абу Даби да бъде променено, като самият дизайнер на пистата Яс Марина – Херман Тилке, стигна до заключението, че трябва да бъдат направени изменения на един участък.

Според Браун въпросът също опира до това какво разбираме под добро състезание. Той е убеден, че многото изпреварвания не означават непременно това. Според него феновете искат да гледат здрави битки между пилотите, които се борят за позиция.

„Вече сме започнали да проучваме възможностите за модификации по някои писти, каза Браун. – Преглеждаме архивите и търсим периоди с повече изпреварвания, изследваме статистиката.“

Според него следва да се работи по посока на това да се създадат условия за повече различни подходи към преминаване през завоите. При трасетата, които са твърде тесни, траекторията е само една и това ограничава борбата между пилотите.

„Ако има оспорвани борби, дори не винаги да се стигне до изпреварване, а предната кола да успее да запази позицията си, тогава също е вълнуващо състезание“, каза още Рос. Браун посочва пистата в Остин, Тексас като добър пример за сложност на завоите и възможности за изпреварване.